Mavesækken

Hvad er mavesækken?

Mavesækken er et hulorgan, som ligger i forlængelse af spiserøret og opbevarer og nedbryder den mad vi indtager. Den modtager enzymer fra budspytkirtlen og galdeblæren og sender den let fordøjede mad videre til tyndtarmen.

Hvor ligger mavesækken?

Mavesækken befinder sig direkte under lunger og hjerte (og mellemgulvet) og ligger mellem leveren på den ene side, og milt og venstre nyre på den anden side og i tæt relation til bugspytkirtlen. Lægger man hånden i midten lige under de nederste ribben, rammer man mavesækken.

Mavetarmkanalen

Hvad er mavesækkens funktion?

Mavesækken fungerer som et reservoir for den mad vi optager. Den opbevarer altså maden, indtil vi er klar til at fordøje den. Mens maden ligger i mavesækken, udskilles der nogle proteiner fra bugspytkirtlen, som frigives til mavesækken og hjælper med at nedbryde maden. Ligeledes udskiller mavesækkens egne celler syre, som også medvirker til at nedbryde maden. Når maden er nedbrudt tilpas meget, åbnes en lille ringmuskel for enden af mavesækken, så maden kan bevæge sig videre til tolvfingertarmen.

Kan man blive syg i mavesækken?

Grundet den store syreproduktion i mavesækken, er dennes celler udsat for enormt meget kemisk og mekanisk stress, og der er stor udskiftning af celler. Dette kan føre til blandt andet kræft i mavesækken, fordi cellerne deler sig hurtigt og kan blive ondartede, hvis de dannes forkert. Ligeledes kan den store mængde syre irritere eller decideret nedbryde slimhinden i mavesækken, så der udvikles mavesår. Mavesår kan også være forårsaget af bakterien Helicobacter pylori eller overforbrug af forskellige slags medicin.

Læs mere om mavetarmkanalen og sygdomme i mavesækken

Sidst opdateret: 30.09.2020