Svar:
Kondylomer skyldes et virus og er en af de hyppigst forekommende kønssygdomme her i landet.
Er man én gang smittet med kondylomvirus vil man altid have virus i kroppen, og man kan opleve at der endog meget lang tid efter behandlingen er afsluttet pludselig kan dukke kondylomer op igen - særlig hvis immunforsvaret i øvrigt er svækket. Men det behøver ikke at gå sådan. Mange har kun den ene episode med kondylomer og får kun nye hvis de atter udsættes for smitte.
Risikoen for smitte er stor når der er synlige vorter. Er der ingen erkendelige kønsvorter er smitterisikoen betydelig mindre. Ikke alle der udsættes for smitte får kønsvorter. F.eks. er det ikke ualmindeligt at kun den ene i et forhold har kønsvorter, men smitterisikoen vil hele tiden være tilstede.
Om smitten overføres afhænger af flere forskellige faktorer - bl.a. hvilken type kønsvortevirus det drejer sig om og hvor modtagelig for smitte partneren er. Det anbefales at du anvender kondom, dels for selv at undgå smitte dels for at beskytte partneren. I et fast forhold/ægteskab vælger mange kondomet fra og lever med smitterisikoen/kondylomerne.
Ulla Søderberg, Speciallæge i dermatologi.