Forebyggelse er den bedste medicin mod forkølelse og influenza, og med lidt omtanke kan du forvandle din krop til et skjold mod vira og bakterier.
Forkølelsessæsonen står for døren, og er du ikke allerede blevet ramt af den snottede næse og den ømme hals, er der stor sandsynlighed for, at du bliver det. Med mindre du tager dine forholdsregler. For selv om forkølelse kommer og går som så mange andre ting i livet, så kan du gøre dit til at undgå et forkølelsesangreb, men du kommer ikke sovende til det. Og dog…
Et stærkt immunforsvar fungerer som et skjold for vira og bakterier, og selv om luften er spækket med forkølelsesvira, har du større chance for at undgå disse, når kroppen er i topform. Søvn er som bekendt en af de vigtigste faktorer, når det kommer til et sundt helbred og immunforsvar, og derfor bør du få mindst syv timers søvn hver nat – også når du er forkølet. En god nattesøvn kan nemlig være medvirkende til, at du kommer dig hurtigt over sygdommen. Er det en udfordring for dig at sove godt, når næsen er snottet, så husk at pudse næse inden du lægger dig til at sove, og anvend næsespray, der reducerer slimproduktionen og åbner luftvejene. En næsespray virker i op til 12 timer og giver derfor fri passage gennem næsen hele natten.
Ligesom søvn er en aktiv livsstil også medvirkende til, at du opretholder et stærkt immunforsvar. Når blodomløbet sparkes i gang, hjælpes de hvide blodceller rundt i kroppen, hvor de kan bekæmpe infektioner, og det gør, at forkølelsen eller influenzaen ikke bliver en realitet. Pas dog på med at træne så hårdt, at du udmatter kroppen mere end hvad godt er. For hård motion kan nemlig have den modsatte effekt på immunforsvaret.
Hvis du vil undgå forkølelse, er der en god fidus i at forebygge infektioner, og det gør du bl.a. gennem god håndhygiejne. Vask hænder hyppigt, brug papir til at tørre hænderne i og undgå at klø dig i næsen eller berøre ansigtet på anden vis, da forkølelse og influenza særligt smitter, når virus føres videre fra hænder til øjne eller næse. Undgå så vidt muligt at komme i kontakt med andres bakterier, og tænk over hvad du rører ved i løbet af dagen. Har du trykket hænder med nogen, deler du træningsredskaber med andre, eller bruger du et fælleshåndklæde, efter du har vasket hænder, udsætter du dig selv for et hav af bakterier. Skærm derfor af for bakterierne, når du kan, og vær flittig med både håndvask og brusebad. Del aldrig næsespray med andre, men sørg for at hvert familiemedlem har sin egen personlige spray.
Igen skal det handle om immunforsvaret. Rygning svækker immunforsvaret, hvilket i sig selv gør dig mere sårbar over for infektioner, vira og bakterier, men det påvirker også slimhinderne i næsen, som bliver mere sårbare. Dette er ikke blot irriterende – de generede slimhinder resulterer også i, at en virus har lettere ved at ramme dig.
Om vinteren kan det være svært at få den daglige dosis af D-vitamin, da solen er så godt som sunket i horisonten, og du får måske også generelt færre vitaminer, da sommerens grøntsager, bær og frugter for længst er høstet. Alligevel bør du prioritere den sunde livsstil, da også dette hjælper på et sundt immunforsvar. Få omega-3 og D-vitamin fra fede fisk, få vitamindepoterne fyldt op med masser af frugt og grønt, og tilføj så lidt kød, så du også får godt med protein.
Forbrugerinformation for Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret. Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret indeholder xylometazolin. Virkning: Anvendes ved forkølelse med tilstoppet næse og bihulebetændelse. Virker efter få minutter og i op til 12 timer. Dosering: Børn 2-5 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1 pust i hvert næsebor 1 til 2 gange dagligt (hver 8-10 time) er normalt tilstrækkeligt. Må højst bruges i 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Børn 6-11 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1–2 pust i hvert næsebor 2 til 3 gange dagligt i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt.
Bør ikke anvendes til børn under 2 år pga. risiko for overdosering med centralnervesystems-depression til følge. Voksne og børn over 12 år: Otrivin Ukonserveret: 1 pust i hvert næsebor 3 gange dagligt efter behov, i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bivirkninger: Afhængigt af behandlingsvarighed kan det forventes at 3-8 % af behandlede, oplever en eller flere af følgende bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse på applikationsstedet. Ikke-almindeligt: Tilstoppet næse især efter hyppig eller langvarig anvendelse. Sjælden: Gastrointestinalt ubehag. Meget sjælden: Systemiske, allergiske reaktioner (angioødem, udslæt, kløe) rastløshed, søvnløshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling af længere varighed mere end 10 dage kan medføre hævelse af næseslimhinden og hypersekretion på grund af øget sensibilitet i cellerne. Bør ikke anvendes ved overfølsomhed over for et af indholdsstofferne, efter operationer igennem næsen eller munden, ved glaukom med snæver kammervinkel eller ved kronisk inflammation i næsen med meget tør næseslimhinde (rhinitis sicca eller atrofisk rhinitis). Bør kun anvendes af gravide og i ammeperioden efter aftale med lægen. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved hyperthyreoidisme, diabetes mellitus, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer på grund af forstørret prostata, depression samt til patienter, der er i behandling med MAO-hæmmere eller har været det inden for de sidste to uger. Pakningsstørrelser: Otrivin Ukonserveret 1 mg/ml, Otrivin Menthol Ukonserveret 1 mg/ml, 10 ml; Otrivin Junior Ukonserveret 0,5 mg/ml, 10 ml. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 44 86 86 86 – www.otrivin.dk. Dato for produktresumé 08/2016.