Annonce

5 myter om forkølelsessår


Hvis man ikke selv har haft et forkølelsessår, kender man nok en i sin omgangskreds, der på et tidspunkt har haft de sviende, stikkende blærer på læben. Men hvordan smitter forkølelsessår egentlig? Vi afliver her 5 udbredte myter om forkølelsessår.

Der er mange myter om, hvad forkølelsessår er og hvordan forkølelsessår smitter. Fakta er, at forkølelsessår skyldes et virus - Herpes simplex (HSV), som rigtigt mange mennesker går rundt med i kroppen, uden at de ved det.

Forkølelsessår, som ofte ses som små blærer og sår i og omkring munden, er utrolig smitsomme. Hvis du har forkølelsessår i udbrud og har rørt ved dit forkølelsessår med fingrene, og dernæst rører andre, kan du smitte dem med herpes-virus. Derfor er god håndhygiejne utroligt vigtig, hvis du har et forkølelsessår i udbrud.

Omfanget af symptomer varierer fra person til person. De første tegn på et forkølelsessår er ofte en prikkende fornemmelse i huden. I løbet af kort tid udvikles små væskefyldte blærer som bliver på læben i ca. 4-6 dage. Herefter forvandler blærerne sig til sår, som så forvandler sig til skorper på huden. Hvis man ikkebehandler, forsvinder skorperne først efter ca. 10 til 14 dage.

5 myter om forkølelsessår

1. Man kan ikke smitte sig selv

Det er ikke kun overfor andre, at du skal være opmærksom på smitte. Har du forkølelsessår ved for eksempel munden, kan du også smitte dig selv andre steder – for eksempel hvis du har en rift på fingeren eller i øjet, hvis du gnider dig i øjnene. En infektion i øjet er dog sjælden, men man skal være særligt opmærksom ved børn, der har forkølelsessår.

2. Forkølelsessår kan ikke smitte ved sex

Forkølelsessår kan også smitte ved sex. Hvis man har et forkølelsessår på læben og dyrker oralsex med sin partner, kan partneren godt blive smittet med herpes-virus på kønsorganerne. Langt de fleste tilfælde af herpes på kønsdelene skyldes dog en anden type Herpes Simplex-virus, nemlig type 2 (HSV-2).

Der findes nemlig to slags Herpes simplex virus, der begge kan angribe hud og slimhinder over hele kroppen. HSV-1, der er den hyppigste form, er som regel begrænset til mund og læber. Op mod 90 procent af den voksne befolkning har antistoffer mod HSV-1 i deres blod. Cirka 25 procent af den voksne befolkning har antistoffer mod HSV-2.

3. Forkølelsessår smitter kun når de er i udbrud

Man kan sagtens smitte, selvom ens forkølelsessår ikke er gået i udbrud. Det er nemlig kun ca. en tredjedel af dem, som bliver smittede, der oplever at virus bliver aktiv i perioder og udvikler sig til forkølelsessår. Det første herpesudbrud begynder en til tre uger efter, at man er blevet smittet og heler spontant i løbet af et par uger.

4. Forkølelsessår skal bare gå væk af sig selv

Der findes ingen kur mod herpesvirussen, men symptomerne og generne kan sagtens mindskes takket være udviklingen af medicin på området.

Derfor bør man begynde behandlingen hurtigt, så man kan mindske den mængde af virus, der dannes. Man kan sige, at jo mindre virusmængde der dannes, jo mindre vil udbruddet blive. Man skal derfor allerede begynde behandlingen, når man kan mærke en prikkende/stikkende eller sviende/brændende fornemmelse i huden.

Tre dage efter de første symptomer har vist sig, vil virusmængden være på sit maksimale niveau, og hvis behandlingen ikke er startet inden da, giver det næppe nogen gevinst at gøre det. Det kan derfor give god mening, hvis man ofte har udbrud, at have købt medicinen på forhånd, så man kan starte behandling med det samme.

5. Forkølelsessår kan kureres med medicin

Herpes-virus, der forårsager forkølelsessår, kan ikke kureres. Når først man har haft en infektion med Herpes Simplex Virus, HSV, forbliver den derfor i kroppen for altid. Virussen lægger sig i nervebanerne, hvorfra det kan aktiveres og give symptomer igen og igen. Forkølelsessår kan bryde ud i forbindelse med for eksempel stresspåvirkninger, overdreven sol eller svækket immunforsvar - eksempelvis forkølelse, hvorfra det har fået sit navn.

Læs også: Undgå forkølelsessår på skiferien

Kilde: Netdoktor.dk

Zoviduo® 50 mg/g og 10 mg/g creme (aciclovir og hydrokortison). Anvendelse: Anvendes til behandling af tidlige tegn og symptomer på tilbagevendende forkølelsessår (herpes labialis) på læberne og i ansigtet, for at reducere udviklingen af forkølelsessår til dannelse af sår. Dosering: Voksne og unge (12 år og derover): Bør påføres det angrebne område 5 gange dagligt i 5 dage. Dette svarer til hver 3. til 4. time i døgnets vågne timer. Behandlingen bør startes umiddelbart efter de første tegn eller symptomer. Hvis såret/sårene stadig er tilstede efter 10 dage, bør lægen kontaktes. Forsigtighedsregler: Kun til anvendelse på hud. For at undgå irritation må cremen ikke anvendes på slimhinder (f.eks. i munden, i vagina og i øjnene). Cremen indeholder cetostearylalkohol og propylenalkohol, som kan give hudirritation og lokalt hududslæt. Bivirkninger: Almindelige: Mild udtørring og afskalning af huden. Ikke almindelig: Forbigående brænden eller prikken efter påføring. Kløe. Sjælden: Tegn på inflammation, rødme, pigmentforandringer. Meget sjælden: Overfølsomheds reaktioner, inklusiv angioødem. Graviditet og amning: Cremen bør kun anvendes på tvingende indikation til gravide og ammende og når den potentielle fordel er større end muligheden for ukendte risici. Pakningsstr. og priser: Se dagsaktuel pris på www.medicinpriser.dk.
Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på emballagen. Zoviduo® er et varemærke tilhørende GlaxoSmithKline-gruppen af firmaer.

Annonce