Svar:
Kære spørger,
Tak for et godt spørgsmål, som desværre ikke er så let at besvare entydigt, fordi det rummer både medicinske, religiøse og kulturelle aspekter. Som bekendt foretages rituel omskæring af drenge mange steder i verden, og man har i årtier diskuteret rimeligheden af at fjerne forhuden på raske drengebørn.
Det er i denne forbindelse blevet fremført, at omskårne drenge har mindsket risiko for urinvejsinfektioner og peniskræft. Dette er formentlig rigtigt, men da begge lidelser er uhyre sjældne, er den sundhedsmæssige gevinst af omskæring minimal. Desuden er det for nylig vist, at omskæring kan nedsætte risikoen for at overføre hiv-smitte ved samleje – men fundet har stort set kun relevans i dele af den 3. verden, hvor hiv-forekomsten er enorm og muligheden for beskyttelse ringe.
Omvendt har modstandere af drengeomskæring peget på, at man ved en omskæring fjerner ganske meget seksuelt følsomt væv (og med tiden risikerer at mindske penishovedets følsomhed), hvilket skulle give anledning til seksuelle problemer - måske især hos modne og ældre mænd. Også dette er givetvis korrekt, men der findes kun beskeden forskning på området, så vi ved ikke med sikkerhed, hvor stort problemet i realiteten er. Nyere data tyder dog på, at hyppigheden af seksuelle problemer hos omskårne mænd er større end hos ikke-omskårne.
Summa summarum: Som læge finder jeg det som du forkert at fjerne en del af penis på en rask dreng, men jeg erkender samtidig, at der i visse kulturer er en tusindårig tradition for at gøre det - og at det store flertal af omskårne mænd formentlig ikke oplever det som noget særligt problem. Jeg kan i øvrigt henvise jer til den udmærkede debatbog ”Med eller uden skræl”, som Bente Dalsbæk redigerede i 2009, og som på nuanceret vis diskuterer pro et contra.
Kort sagt: I sidste ende er det op til din kæreste og dig, om I vil følge den muslimske tradition eller gøre som de fleste forældre på vore breddegrader: Lade forhuden være, hvor naturen har placeret den.
Venlig hilsen
Christian Graugaard
Læge, ph.d.