Ved allergen-provokation testes der med det stof, der mistænkes for at fremkalde allergi. Allergen-provokation er en specialistopgave og udføres på hospital eller hos speciallæge. Allergenet kan tilføres i øjne, næse, lunger eller som kapsel eller i flydende form ved mistanke om reaktion på fødevarer/medicin.
Ved visse allergier kan der ikke udføres en hudpriktest , eller testmateriale er ikke tilgængeligt for blodprøveanalyse for det mistænkte allergen. I disse tilfælde kan en kontrolleret udsættelse for det mistænkte allergen be- eller afkræfte allergidiagnosen.
Allergen-provokation kan endvidere anvendes som supplement ved flere konkurrerende allergier, hvor man ønsker at vurdere reaktioner for de enkelte allergener hver for sig. Endelig kan allergen provokation anvendes for at vurdere effekten af en givet behandling.
Rådfør dig med den afdeling eller den speciallæge, der skal udføre undersøgelsen. Der informeres altid grundigt både mundtligt og skriftligt, før en allergen provokation udføres.
Allergenprovokation kan foretages:
”Åbent” – hvor læge og patient begge ved hvad der provokeres med.
Enkelt blindet - patienten ved ikke, om der provokeres med allergen eller placebo (ikke allergent materiale) .
Man kan anvende disse fremgangsmåder for at fjerne eventuelle forventninger om reaktioner hos patienten og/eller undersøgeren. Ved alle metoder startes der med en minimal allergen dosis, og der trappes derefter langsomt op til en allergisk reaktion eventuelt indtræffer.
Oral (gennem munden) allergen-provokation: Med medicin eller fødevarer i fast form, i flydende form eller i kapselform
Øjen-provokations-test: Med allergen i øjendråbeform. Nasal prokation: Allergenet sprayes eller dryppes i næsen.
Allergen-provokationens formål er at fremkalde allergiske reaktioner, og undersøgelsen foregår derfor under nøje og konstant observation af symptomer med fast tilknyttet personale og fuldt behandlingsberedskab tilstede. Efter endt allergen-provokation behandles allergisymptomerne og efterfølgende observeres der til det er sikret, at alle symptomer er forsvundet igen.
Hudpriktest, RAST test og HR test er hyppige anvendte testmetoder.
Hvis du vil vide mere om allergi, henviser vi til Astma-Allergi Danmarks hjemmeside .
Sidst opdateret: 07.10.2013