Kræft i livmoderen

Hvad er kræft i livmoderen?

Livmoderen er en muskel med et hulrum beklædt med en slimhinde. Frem til overgangsalderen opbygges slimhinden hver måned og afstødes igen som menstruation , hvis man ikke er blevet gravid i mellemtiden. Hvis der opstår celleforandringer i slimhinden i de sidste år, inden blødningerne slutter, eller i årene efter, kan der udvikles kræft i livmoderen. Dette må ikke forveksles med kræft i livmoderhalsen , som er en helt anden sygdom. Der er omkring 600 nye tilfælde af livmoderkræft om året i Danmark.

Hvorfor får man kræft i livmoderen?

Kræft i livmoderen udvikles typisk efter overgangsalderen, men er sjældnere forekommende efter de 70 år. Udvikling af kræft i livmoderen er afhængig af østrogen. Jo længere og mere konstant påvirkning med østrogen desto større risiko. Risikoen bliver betydeligt reduceret ved samtidig anvendelse af gestagen.

Fedme øger risikoen for kræft i livmoderen. Jo mere man vejer, des større er risikoen. Barnløshed og polycystisk ovariesyndrom (PCO) giver øget risiko for udvikling af kræft i livmoderen. Kvinder, som er arveligt belastet med risiko for udvikling af kræft i tyktarm og endetarm (HPNCC), har en øget hyppighed (ca. 12 %) for udvikling af kræft i livmoderen. Disse kvinder bør følges med gynækologisk undersøgelse og ultralydsscanning hos speciallæge hvert 2. år.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan føles kræft i livmoderen?

Første symptom er blødning fra underlivet. Den kan være som en menstruation, men den er ofte meget svagere, eventuelt bare som pletblødning eller sortbrunt udflåd. Blødningen opleves som uregelmæssig blødning eller pletblødning inden menopausen og som blødning eller pletblødning efter menopausen. Sjældnere kan der forekomme smerter i underlivet eller smerter ved vandladning og/eller afføring.

Hvad kan man selv gøre?

  • Enhver kvinde efter overgangsalderen , som oplever en pludselig og uanmeldt blødning, bør med det samme henvende sig til lægen.

  • Udviklingen af livmoderkræft går som regel meget langsomt, men derfor skal du ikke bare lade som ingenting, hvis du bløder i utide.

  • Hvis du svarer på kroppens signaler og bliver undersøgt og behandlet, kan du regne med at blive helt rask bagefter, selv om du har kræft i livmoderen.

  • Motion mindsker muligvis risikoen.
Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan stiller lægen diagnosen kræft i livmoderen?

Der bør altid i ovenstående situation foretages en lille udskrabning eller udsugning af slimhinden fra livmoderen. Ved undersøgelse af vævsprøven i mikroskop kan man afgøre, om der er ondartede forandringer eller forstadier til kræft i slimhinden.

Udsigt for fremtiden

Hvis det viser sig, at du har livmoderkræft og bliver opereret, er det overvejende sandsynligt, at du vil blive helbredt ved behandlingen

Hvordan behandles kræft i livmoderen?

Livmoderkræft kan oftest behandles med operation, så man kan blive fuldstændig helbredt. Ved operation fjernes livmoderen, begge æggestokke og æggeledere. Nogen gange er der også grund til at fjerne fedtforklædet, som hænger ned fra den midterste del af tyktarmen og lymfeknuder i bækkenet.

I nogle tilfælde kan man ikke behandle med operation, og behandlingen er i de tilfælde enten kemoterapi eller strålebehandling. I nogle tilfælde er det nødvendigt at understøtte den operative behandling med efterfølgende kemoterapi eller strålebehandling. Efter endt behandling vil man blive tilbudt kontrol i alt 3 år.

Ønsker man yderligere oplysninger om kræft i livmoderen, henvises til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside , som indeholder mange oplysninger om denne sygdom.

Læs mere om KRÆFT

Sidst opdateret: 22.10.2008