Behandling af forkølelsessår

Hvad er forkølelsessår?

Forkølelsessår er en meget almindelig sygdom forårsaget af Herpes simplex virus (HSV). Det viser sig typisk ved, at der er grupper af små, væskende blærer på hævet, rød hud eller slimhinde. Området kan være smertende og ømt.

Blærerne heler uden at danne ar, men de har tendens til at komme igen med mellemrum. Hvis man ikke behandler forkølelsessåret vil huden hele i løbet af 1-2 uger.

Er man sund og rask, vil et forkølelsessår forløbe ganske fredeligt og gå i sig selv igen, men det er meget smitsomt. Har man svækket immunforsvar eller kronisk hudlidelse, kan forløbet blive noget mere aggressivt.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvilke typer forkølelsessår findes der?

Der findes to slags Herpes simplex virus, der begge kan angribe hud og slimhinder over hele kroppen. HSV-1 , der er den hyppigste form, er som regel begrænset til mund og læber. HSV-2 findes især på kønsdelene.

Hvorfor behandle forkølelsessår?

Ved at behandle ved de tidligste tegn på herpesudbrud kan man stoppe udbruddet fuldstændigt eller som et minimum afkorte udbruddets sværhedsgrad.

Hvordan behandler man udbrud af forkølelsessår?

Man behandler forkølelsessår med creme (håndkøb) eller med tabletter (recept). Effekten af behandlingen med creme er tvivlsom, men kan formentlig forkorte sygdomsperioden, hvis man starter ved det første tegn på et herpesudbrud (prikken svien i huden). Har man tendens til svære herpesudbrud igen og igen, eller hvis ens imunforsvar svækket, er det mest effektive en tabletbehandling.

Man bør starte en tabletbehandling hurtigst muligt - ligesom med cremebehandlingen - ideelt allerede ved de allertidligste tegn på, at forkølelsessåret er undervejs. Har man først udviklet blærer og skorper, er effekten af både cremer og tabletbehandling begrænset. Tabletbehandlingen kan formentlig afkorte forløbet med nogle få dage, hvis behandlingen starter tidligt i forløbet.

Er det for sent at give antiviralbehandling, kan man beskytte huden med for eksempel solcreme og zinksalve. Man skal desuden undgå at smitte sig selv eller andre. Det gør man ved at undgå kontakt med det inficerede hudområde. Husk på, at sygdommen hos langt de fleste er fuldstændig fredelig og heler i løbet af kort tid og som regel ikke giver ar.

Hvordan forebygger man forkølelsessår?

Nogle mennesker har så hyppige udbrud af forkølelsessår, at lægen vælger at forebygge udbrud med en daglig, lav dosis antiviral medicin. Det gælder specielt personer, hvis immunforsvar er svækket på grund af anden behandling eller på på grund af en medfødt eller erhvervet immundefekt, såsom HIV-infektion .

I forbindelse med laserbehandling i områder, hvor patienten tidligere har haft herpesudbrud, vil laserlægen oftest starte antiviral behandling før eller i forbindelse med laserbehandlingen.

Hvornår skal man søge læge?

Hvis man tit får udbrud, eller hvis udbruddet er særligt slemt, skal man søge læge, ligesom man altid skal kontakte lægen, hvis man opdager herpes på kønsdelene. Lægen kan i disse tilfælde hjælpe med råd og tabletbehandling.

Sidst opdateret: 27.10.2015