Annonce

Helicobacter Pylori

Hvad er Helicobacter Pylori?

Helicobacter Pylori er en bakterie, som lever i mavesækken hos hovedparten af verdens befolkning og som er en af de hyppigste årsager til mavesår.

Helicobacter Pylori forekommer blandt alle befolkningsgrupper, men forekomsten i Danmark er særligt stor hos:

 • ældre personer

 • personer med mavesår

 • personer fra tredje verdens lande.

Man mener, at dem der i dag har bakterien, er blevet smittet som børn. Risikoen for at blive smittet er lille i Danmark - mindre end en procent per år. De fleste, der har Helicobacter Pylori i maven, får aldrig symptomer på mavesår . Bakterien er dog årsag til en stor del af tilfældene af sår i mavesæk og tolvfingertarm. Bakterien spiller også en rolle for udvikling af kræft i mavesækken, der i øvrigt er sjælden i Danmark.

Ved at fjerne helicobacter pylori med antibiotika, heles mavesåret. Samtidig fjerner man risikoen for, at mavesåret genopstår. Hvis ikke bakterien behandles, vil de fleste få mavesår igen inden for et års tid.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan stiller lægen diagnosen infektion med Helicobacter Pylori?

 • Mavekikkertundersøgelse: En mavekikkertundersøgelse (gastroskopi) med mikroskopi af slimhindeprøver kan påvise bakterierne og den betændelsesreaktion, de udløser. Man kan desuden påvise bakterien ved en kemisk test (urease-test, hurtigtest) på slimhindeprøver. Endelig kan man dyrke bakterier fra slimhindeprøverne.

 • Undersøgelse af udåndingsluft (breath test): Udåndingsluften undersøges efter, at man har spist en lille smule mærket urinstof.

 • Blodprøve: Hvis man har eller har haft helicobacter pylori, kan der påvises antistoffer mod bakterien i blodet. Denne undersøgelse kan som regel ikke anbefales.

 • Afføringsprøve: Med en immunologisk test kan dele af bakterien påvises i afføringen

Hvis man tager medicin: Inden der testes for Helicobacter Pylori, skal man holde pause med syrepumpehæmmende medicin, optimalt i 14 dage, men som minimum 7 dage. Antibiotika pauseres 4 uger inden testning for Helicobacter Pylori.

Hvem skal undersøges og behandles for Helicobacter Pylori?

 • Alle med mavesår skal undersøges og - hvis man finder bakterien – behandles herfor.

 • Hvis man vil undgå mavekikkertundersøgelse, kan kan man undersøge personer under 50 år, der har symptomer på mavesår, med en breath test (undersøgelse af udåndingsluften) eller afføringsprøve. Hvis der er tegn på Helicobacter Pylori, behandler man. Denne fremgangsmåde er lige så effektiv som mavekikkertundersøgelse, men hurtigere og billigere.

 • Man bør undersøge personer, der har lymfekræft i mavesækken og behandle, hvis man finder bakterien.

 • Man bør undersøge personer, der har fået påvist tidlige stadier af kræft i mavesækken og behandle dem, hvis de har bakterien.

 • Personer med tidligere sår i tolvfingertarmen og som ikke er undersøgt eller behandlet.

 • Personer, der tidligere har fået behandling for Helicobacter Pylori betinget af mavesår og som igen har fået mavesårssymptomer.

Personer med mavesårs-symptomer, der har en normal mavekikkertundersøgelse, får ikke symptomlindring efter fjernelse af Helicobacter Pylori og behøver derfor ikke blive undersøgt eller behandlet for bakterien.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan behandles mavesår udløst af mavesårsbakterien Helicobacter Pylori?

Efter fjernelse af mavesårsbakterierne heler mavesåret, og man hindrer tilbagefald, som ville forekomme det første år hos tre ud af fire patienter behandlet med syrehæmmende medicin. Behandlingen består af tre slags tabletter, der skal tages to gange dagligt. Det drejer sig om syrepumpehæmmere og to slags antibiotika. Bivirkningerne er metalsmag, kvalme, diarré og udslet, der optræder hos hver fjerde. Det er vigtigt alligevel at forsøge behandlingen gennemført, da der ellers er stor risiko for, at bakterierne bliver modstandsdygtige.

De tre mest brugte behandlinger er:

Syrepumpehæmmer, amoxicillin og clarithromycin

Behandlingsvarigheden er syv dage. Fordelene er, at kuren er kort, effektiviteten høj og bivirkningerne til at holde ud. Metoden kan ikke bruges, hvis patienten er penicillinallergiker

Syrepumpehæmmer, metronidazol og clarithromycin

Behandlingsvarigheden er syv dage. Fordelene er, at kuren er kort, effektiviteten høj, og metoden kan bruge på penicillin-allergikere. Man bør undgå alkohol, mens behandlingen står på. Metronidazol kan give kvalme.

Mindre anvendte behandlinger

Mindre anvendte behandlinger omfatter tre til fire forskellige slags medicin givet op til fire gange daglig i 14 dage. Disse behandlinger anvendes kun i specielle situationer. Ovenstående behandlingsregimer er vist at være tilstrækkeligt effektive og er samtidig ikke for besværlige at gennemføre.

Er Helicobacter Pylori modstandsdygtige?

Modstandsdygtige Helicobacter Pylori kan forekomme, men det er sjældent. Hvis man skal kontrollere, om bakterierne er udryddet, kræves enten breath-test (undersøgelse af udåndingsluften) eller undersøgelse af en afføringsprøve. Man kan ikke selv mærke, om bakterien er udryddet, og lægen kan heller ikke undersøge det med en blodprøve.

Hvis det ikke lykkes at fjerne mavesårsbakterien ved de ovenstående behandlinger, kan det være nødvendigt at lave en ny mavekikkertundersøgelse og udtage slimhindeprøver, der sendes til nærmere undersøgelse for antibiotikaresistens i et mikrobiologisk laboratorium.

Læs mere om MAVESÅR

Sidst opdateret: 25.07.2021

Seneste brevkassesvar om Mave og tarm

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Medicin som kan anvendes

Esomeprazol "Actavis"
Esomeprazol "Krka"
Esomeprazol "Mylan"
Esomeprazol "Sandoz"
Esomeprazol "Stada"
Esomeprazol "SUN"
Esomeprazole "Orifarm"
Lansopram
Lansoprazol "KRKA"
Lansoprazol "Medical Valley"
Lansoprazol "Mylan"
Lansoprazol "Stada"
Lansoprazol "Teva"
Losec
Nexium
Omeprazol "2care4"
Omeprazol "Medical Valley"
Omeprazol "Sandoz"
Omeprazole "Teva"
Omestad
Pantoloc
Pantoprazol "2care4"
Pantoprazol "KRKA"
Pantoprazol "Mylan"
Pantoprazol "Oresund Pharma"
Pantoprazol "Sandoz"
Pantoprazol "Stada"
Pantoprazol "SUN"
Pantoprazol "Takeda"
Pantoprazole "Teva"
Pariet
Pedippi
Rabeprazol "Medical Valley"
Tolosapo
Ulcerex
Ulcozol - Udgået: 07-08-2023
Zolt
Ageniprim
Amoxar
Amoxicillin "2care4"
Amoxicillin "Copyfarm"
Amoxicillin "Mylan"
Amoxicillin "Nordic Prime"
Amoxicillin "Orifarm"
Amoxicillin "Paranova"
Amoxonor
Imacillin
Imadrax
Imadrax Novum
Imaxi
Flagyl filmovertrukne tabletter og oral suspension
Metronidazol "Actavis" filmovertrukne tabletter
Metronidazol "DAK"
Metronidazol "SAD"
Annonce