Kræft i skeden

Hvad er kræft i skeden?

Kræft i skeden er en sjælden sygdom. Denne kræftform er magen til livmoderhalskræft . Skedekræft er placeret i skeden. Hos hovedparten findes den i den øverste del af skeden i nærheden af livmoderhalsen. Den opstår ofte hos kvinder over 60 år og udvikler sig meget langsomt fra forstadier til kræft.

Hvorfor får man kræft i skeden?

Visse typer af HPV ( Human Papilloma Virus) findes ofte i forstadier til skedekræft eller ved skedekræft. Det drejer sig især om type 16 og 18, således som det også er tilfældet ved livmoderhalskræft. Der kan være en vis sammenhæng mellem cigaretrygning og forekomsten af skedekræft. Der er øget risiko for skedekræft, hvis man har HIV infektion.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan stiller lægen diagnosen kræft i skeden?

Forandringerne konstateres ved kolposkopi, som foretages hos specialister i gynækologi. Ved denne undersøgelse kigger man på slimhinden med et forstørrelsesglas og kan dermed tage vævsprøver fra de rigtige steder. Den endelige diagnose stilles ved undersøgelse af vævsprøven i mikroskop.

Hvordan føles kræft i skeden?

Symptomerne er ofte sparsomme. Men hvis man har blodigt udflåd og blødning ved samleje, bør man altid blive undersøgt hos egen lægen eller en gynækolog .

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan behandles kræft i skeden?

Mens livmoderhalskræft kan behandles ved udskæring af livmoderhalsens slimhinde eller fjernelse af livmoderen, er det ved kræft i skeden nødvendigt også at fjerne i hvert fald en del af skedens top. Det er som regel en operation, som foretages nedefra gennem skeden, som derved bliver kortere og mindre. Det kan bagefter give varige gener ved samleje. I nogle tilfælde vil man vælge at give strålebehandling. Denne behandling vil ofte medføre en skrumpning af vævet i skeden. Der er også mulighed for behandling med kemoterapi.

Udsigt for fremtiden

Der er gode muligheder for at blive helbredt for kræft i skeden, hvis man bliver opereret i tide.

Læs mere om KRÆFT

Sidst opdateret: 22.10.2008