Kræft i testiklerne (testikelkræft)

Hvad er kræft i testiklerne?

Der er mindre end 300 nye tilfælde af kræft i testiklerne i Danmark om året. Alligevel er denne lidelse hyppig i Danmark og langt hyppigere end i USA. Norge er det sted i verden, hvor kræft i testiklerne er hyppigst.

Årsagen til kræft i testiklerne er ukendt. Dog er risikoen for sygdommen større hos mænd, hvor testiklerne ikke af sig selv kommer ned i pungen. Denne risiko kan ikke mindskes ved at operere testiklerne ned i pungen tidligt. Når man alligevel anbefaler tidlig operation, er det i håb om, at testiklens sædproduktion kan blive normal i voksen alder.

Hvordan opdages kræft i testiklerne?

Kræft i testiklerne kan føles som en knude i testiklerne. Derfor bør enhver mand jævnligt - for eksempel én gang hver tredje måned - føle på sine testikler.

Ved den mindste mistanke om noget abnormt må man ikke tøve med at lade sig undersøge hos lægen. Ligeledes bør lægen henvise patienten til en kirurg eller i det mindste til en ultralydsscanning, hvis lægen er i tvivl om, hvad testiklen fejler. Det kan være, at manden har betændelse ved bitestiklen , men i så fald drejer det sig om en meget øm hævelse i pungen og oftest vil huden være rød.

Hvordan behandles kræft i testiklerne?

Testiklen skal fjernes. Ved operationen sikrer man sig først med en vævsprøve (biopsi) , at det drejer sig om kræft. Efter operationen undersøges ved røntgenundersøgelser om kræften har spredt sig. Hvis dette er tilfældet, bør der behandles med kemoterapi eller eventuelt strålebehandling afhængig af kræfttype.

Udsigt for fremtiden

  • Testikelkræft er meget følsom for kemoterapi og behandlingen er derfor meget effektiv. Femårsoverlevelsen er for de fleste former for testikelkræft over 90 procent på grund af den effektive behandling.

  • Er der tre år efter behandlingens afslutning stadig ingen sygdomstegn, kan man regne med at være helbredt.

Links

Ønsker man yderligere oplysninger om testikelkræft, henvises til Kræftens Bekæmpelses hjemmeside , som indeholder mange oplysninger om denne sygdom.

Læs mere om KRÆFT

Sidst opdateret: 19.10.2009