Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mave og tarm

Forstoppelse og opioider

Opioider kan give forstoppelse. Det skyldes, at opioiderne binder sig til de receptorer, som findes på nerverne i mavetarmkanalen. Disse nerver regulerer muskelfunktionen og væskebalancen, men opioiderne forstyrrer den normale balance og kan give forstoppelse.

Opdateret: 14. November 2014

Forstoppelse er en typisk bivirkning ved opioider. Det skyldes, at opioiderne forstyrrer muskelfunktionen og væskebalancen i mavetarmkanalen.

Hvad er opioider?

Opioider er lægemidler, der har smertestillende effekt på grund af deres binding til såkaldte opioid-receptorer. Disse receptorer findes i centralnervesystemet, og når opioidet sætter sig på disse receptorer, opnås en smertestillende effekt.

Opioider inddeles traditionelt i stærke og svage opioider. I gruppen over stærke opioider findes blandt andet følgende lægemidler: morfin, metadon, petidin, fentanyl, oxycodon og tapentadolog bupernorphin. Lægemidlerne tramadol og kodein regnes som svage opioder.

Hvordan virker opioider?

Opoider virker smertestillende. Den smertestillende effekt opnås, når opioiderne binder sig til de specifikke opioid-receptorer. Disse findes i stor koncentration i blandt andet centralnervesystemet og i mavetarmkanalen.

Hvilke bivirkninger er der ved behandling af opioider?

Bivirkningerne er meget individuelle, og ikke alle patienter behøver at opleve alle bivirkninger. De mest kendte bivirkninger er:

  • opstemthed og velvære (eufori)

  • irritabilitet og ubehag

  • man kan føle sig konfus

  • svimmelhed

  • træthed

  • hudkløe

  • problemer med vandladningen

  • kvalme og opkastning

  • forstoppelse, påvirkning af mavetarmkanalens funktion – se nedenstående.

Hvorfor får man ofte forstoppelse ved behandling med opioider?

Forstoppelse optræder i forbindelse med behandling med opioider, fordi opioiderne binder sig til de receptorer, som findes på nerverne i mavetarmkanalen. Disse nerver regulerer normalt muskelfunktion og væskebalancen, men opioiderne forstyrrer den normale balance. Følgende tre forhold gør sig gældende:

1) Forstyrrelse i de kemiske signalstoffer

Gennem hele tarmens udtrækning findes muskellag, som regulerer tarmens bevægelsesmønster (motilitet). Når musklerne trækker sig sammen, bliver maden transporteret fremad fra mavesækken og hele vejen gennem tarmsystemet. Koordinationen af disse sammentrækninger af tarmen styres af kemiske signalstoffer, som frigives lokalt i tarmen. Hvis balancen mellem de kemiske signalstoffer forstyrres eller forskydes, så resulterer det i unormale ikke-koordinerede tarmbevægelser. Når opioiderne binder sig til receptorerne i tarmens muskellag, bliver balancen mellem de kemiske signalstoffer påvirket, og det resulterer i, at tarmen kramper (tonus øges), og de sammentrækningerne i tarmen bliver mere ukoordinerede. Maden vil dermed føres langsommere fremad, stå helt stille i tarmen eller vil endda undertiden blive ført tilbage mod mavesækken.

2) Dannelse af spyt og væske hæmmes

Fordøjelsessystemet danner dagligt mellem ni og ti liter væske. Væsken har flere vigtige funktioner. Der skal væske til, for at maden kan nedbrydes. For det andet sikrer væske, at vi kan optage næring fra vores mad og sidst sørger væske for, at tarmens indhold føres fremad i tarmsystemet. Når opioiderne binder sig til receptorerne i tarmen, hæmmes dannelsen af spyt og væske fra mavesæk, bugspytkirtel og galdeblære, og det resulterer i tørt, knoldet tarmindhold, som er vanskeligt at komme af med.

3) Utilstrækkelig lukning af lukkemusklerne

Mavetarmkanalen har mange lukkemuskler, og deres formål er at forhindre, at tarmindholdet løber tilbage mellem de forskellige tarmsegmenter. Et eksempel på en sådan lukkemuskel er mavemunden, som findes i overgangen mellem mavesæk og tolvfingertarm. Lukkemusklen skal åbne og lukke i et nøje koordineret bevægelsesmønster, og enhver forskydning af dette vil føre til tilbageløb og/eller ophobning af tarmindhold. Når opioiderne binder sig til tarmens receptorer, vil der ske det, at lukkemusklerne lukkes utilstrækkeligt og ukoordineret. Dette ses især ved endetarmens lukkemuskel, hvor denne dårlige koordinering kan resultere i dårlig tømning af tarmen og udvikling af hæmorider.

Hvorfor kan det være problematisk, hvis en patient får forstoppelse ved behandling med opioider?

Opioider påvirker som beskrevet både tarmens muskellag og lukkemuskler samt væsken i fordøjelsessystemet. Derfor er det heller ikke overraskende, at folk i opioidbehandling klager over mavesmerter, kvalme og træthed. Trætheden medfører uheldigvis også, at folk vil motionere mindre, hvilket igen kan føre til yderlig forstoppelse. Hvis man ikke sætter ind, vil der blive skabt en ond spiral.

Dette er specielt uheldigt for de folk, som er i smertebehandling efter traumer (som for eksempel ulykker, knoglebrud, mv.) og kirurgiske indgreb (for eksempel brok ), da forstoppelsen her vil medføre smertefulde toiletbesøg, som de vil have tendens til at udskyde. Man skal være opmærksom på, at opioiderne kan give mange andre symptomer end forstoppelse. De hyppigste er:

Hvad kan man selv gøre for at undgå forstoppelse ved behandling med opioider?

Først og fremmest er det vigtigt at være klar over, at forstoppelse er en stor risiko, når du har smerter, der bliver behandlet med opioider. På den måde kan du nemlig selv være opmærksom på at drikke mere, og du bør oftest også indtage afføringsmidler, samtidig med at du er i behandling med opioider.

Det er dog ikke altid, at det har en betydelig effekt at tage afføringsmidler, når man behandles med opioider. Både fordi man typisk indtager afføringsmidler for sent i forløbet (altså, når man allerede er forstoppet), men også fordi afføringsmidlet reelt ikke modvirker de mekanismer, som beskrevet ovenfor.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvad er udsigten for fremtiden?

Kortvarig behandling

Hvis du er i kortvarig behandling med opioider, er det vigtigt at motionere og drikke rigeligt vand. Alligevel føler de fleste, at de bliver forstoppede. Forstoppelsen ophører dog i forbindelse med, at behandlingen stopper, fordi den normale balance i tarmen genoprettes.

Langvarig behandling

Hvis du er i langvarig behandling med opioider, skal der lægges en mere langsigtet strategi. Det er vigtigt at vide, at man kan få mange symptomer fra mave og tarm udover forstoppelse (for eksempel diaré), og at det også kan skyldes behandlingen med opioider. Man skal derfor være opmærksom på alle former symptomer, da de fleste er relativt nemt at behandle.

I samråd med din egen læge bør du eventuelt have behandling med kombinationer af afføringsmidler. Hvis disse ikke virker tilstrækkeligt, kan du have glæde et af de nye receptpligtige lægemidler, som er udviklet til at binde sig til tarmens opioid-receptorer uden at have indflydelse på opioidernes smertestillende effekt. På den måde blokeres opioid-receptorerne i tarmen med et lægemiddel, og så forstyrres tarmens balance ikke.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons