Annonce

Mundbind mod coronavirus

Hvordan virker mundbind?

Mundbind virker ved at filtrere viruspartikler, så der er lavere risiko for smitte med coronavirus. Mundbind er kun et supplement til god håndhygiejne og afstand og kan ikke stå alene.

Hvornår skal jeg bruge mundbind?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bruger mundbind i disse situationer:

 • Hvis du er smittet eller har symptomer på COVID-19 og skal bryde din selvisolation for at transportere dig til og fra sygehuset.
 • Hvis du er på vej hjem fra fx lufthavnen efter en rejse i et land eller region, hvortil Udenrigsministeriet grundet COVID-19 fraråder ikke-nødvendige rejser, og skal i selvisolation. Se rejsevejledninger på Udenrigsministeriets hjemmeside.
 • Hvis du er nær kontakt til en, som er smittet, og skal bryde selvisolation for at transportere dig til og fra test.
 • Hvis du er pårørende og ikke kan holde afstand til en person i øget risiko, fx ved behov for pleje og omsorg. Hvis du skal med kollektiv transport, og det ikke er muligt at holde afstand.
 • I liberale erhverv, fx frisører, hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt er uundgåelig.
 • Ved store forsamlinger som fx optog, hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt ikke kan undgås eller ikke kan forebygges med andre tiltag som afstand mv.

Hvilket mundbind skal jeg vælge?

Engangsmundbind

Sundhedsstyrelsen anbefaler engangsmundbind af medicinsk/kirurgisk kvalitet, da de beskytter bedst mod smitte med coronavirus. Sådan et kan man have på i op til fire timer. Husk at skifte det, hvis det bliver vådt eller beskidt. Gå efter CE-mærket, hvis du vil være sikker på, at kvaliteten er i orden.

Mundbind af stof

Mundbind af stof beskytter ikke lige så godt mod smitte som CE-mærkede engangsmundbind, men hvis man ikke har adgang til sådan nogle, er det ifølge Sundhedsstyrelsen bedre end slet ikke at bruge et mundbind. Mundbind af stof skal:

 • bestå af tre lag tætvævet stof.
 • have elastikker, så det kan sidde tæt om ansigtet.
 • kunne vaskes ved mindst 60 grader.
 • vaskes mindst én gang dagligt – eller når det bliver vådt eller beskidt.
 • opbevares i en plastikpose, når du har brugt det, indtil du kan vaske det.

Hvordan bruger man mundbind korrekt?

Mundbind skal bruges rigtigt, hvis det skal beskytte bedst muligt mod smitte med coronavirus. Hvis du bruger det forkert, risikerer du at sprede smitte. Ifølge Sundhedsstyrelsen skal du følge disse syv trin, når du bruger mundbind:

 1. Før: Vask hænder eller brug håndsprit.
 2. Find forsiden. Det er som regel den farvede side.
 3. Dæk næse og mund med mundbindet og fastgør det bag ørene.
 4. Sørg for, at mundbindet sidder helt tæt til dit ansigt.
 5. Rør ikke mundbindet under brug. Skift det ofte og altid, hvis det er vådt og beskidt.
 6. Når mundbindet skal af, skal du tage fat i elastikkerne og ikke røre selve mundbindet. Smid det ud med det samme eller læg det i en pose til senere vask, hvis du bruger mundbind af stof.
 7. Efter: Vask hænder eller brug håndsprit.

Sundhedsstyrelsen anbefaler løbende deres anbefalinger om mundbind. Følg udviklingen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.


Kilder: Webapoteket og Sundhedsstyrelsen: Gode råd om brug af stofmundbind, Spørgsmål og svar om ny coronavirus og COVID-19, Et mundbind i tasken er en god idé, når der er trængsel i den kollektive trafik

Læs mere om coronavirus og infektioner

Sidst opdateret: 17.08.2020

Annonce