Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Gigt

Muskelgigt: Hans kom hurtigt i behandling

Hvert år får 2.500 danskere diagnosen muskelgigt, hvor symptomerne ofte starter som ømhed i musklerne. Læs med her og få et indblik i Hans' historie.

Opdateret: 2. December 2022

Hans Aarup undrede sig over, at han pludselig fik ømme og svage lårmuskler. I løbet af kort tid spredte det sig til skuldrene. Hans føler sig heldig over at have fået diagnosen muskelgigt hurtigt, for behandlingen hjælper.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
                    Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark".
                        Den indgår i nyhedsbrevet 
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Da Hans Aarup fik muskelgigt, havde han aldrig hørt om sygdommen. Han forstod derfor ikke, at det kunne være symptomer på muskelgigt, da han pludselig begyndte at føle sig svag og øm i kroppen i slutningen af 2021.

Hans har været i god fysisk form i mange år, efter han stoppede som direktør i en virksomhed. Før Danmark lukkede ned på grund af covid-19 pandemien, gik Hans hver eneste dag en morgentur på en times tid med sin hund. Han besøgte desuden det lokale fitnesscenter et par gange om ugen for at holde sin kondition ved lige og styrke muskulaturen.

De første symptomer viser sig

Da covid-19 ramte Danmark, forsatte Hans med sin daglige gåtur med hunden, men fravalgte fitnesscentret, da det igen åbnede, fordi han ikke ville udsætte sig for smittefare. Han begyndte at føle sig træt i kroppen og mangle energi.

  • I starten tænkte jeg, at det nok havde noget at gøre med, at jeg ikke kom i fitnesscentret. Jeg havde hørt meget om, hvor hurtigt muskler kan ’falde sammen’, hvis de ikke bliver brugt, siger Hans, 77 år.

I slutningen af 2021 ville Hans genoptage besøgene i fitnesscentret, men udsatte det, fordi han var begyndt at mærke en stor svaghed og ømhed i lårmusklerne. Hvis han skulle gå op ad en trappe, var han nødt til at hive sig op ved hjælp af gelænderet.

Hans tog på campingferie med sin hund i april, mens hans ægtefælle tog til Abu Dhabi for at besøge parrets søn. I campingvognen havde Hans nu også fået problemer med at tage strømper og sko på, fordi benene føltes endnu mere svage og ømme. Han havde også svært ved at løfte benene, når han skulle sætte sig ind i sin bil.

  • Over for mig selv blev jeg ved med at bortforklare svagheden i benene med, at jeg ikke fik brugt mine muskler, som jeg plejede, fordi jeg ikke kom i fitnesscentret. Jeg fik kun gået 7.000-8.000 skridt om dagen med min hund, fortæller Hans.

Kort om muskelgigt

  • Hvert år får omkring 2.500 danskere muskelgigt.

  • Sygdommen rammer dobbelt så mange kvinder som mænd.

  • Muskelgigt rammer som regel fra 50’erne og opefter. De fleste er i 70’erne.

  • Symptomer på muskelgigt er muskelsmerter, ømhed og stivhed i musklerne i torso. Typisk viser smerterne sig i skuldre, bækken og ryg, men kan også være nakkesmerter.

Kilde: Kresten Krarup Keller, afdelingslæge, klinisk Lektor, ph.d., reumatolog på afdeling for Led- og Bindevævssygdomme, Aarhus Universitetshospital

Smerter i skuldrene

Da Hans’ hustru kom hjem efter en uge og sluttede sig til Hans på camping, fortalte han hende om sine problemer. På det tidspunkt havde Hans også fået smerter i skuldrene og var generelt præget af store smerter i ben, arme og skuldre, som blev minimeret ved at tage smertestillende piller.

  • Jeg havde svært ved at løfte armene på grund af ømhed og manglende kræfter i skuldermusklerne. Jeg måtte have min kones hjælp til at tage skjorter og trøjer på, ligesom hun også måtte hjælpe mig med at tage strømper og sko på.

Hvis Hans sad ned, var det svært for ham at rejse sig. Han kunne sidde et kvarter for at tage sig sammen til at rejse sig og skulle så have noget at gribe fast i for at kæmpe sig op til stående stilling.

  • Når jeg lå i sengen og skulle vende mig, gjorde det ondt, så jeg forsøgte at lade være med at vende mig, fortæller Hans.

Fik hurtigt diagnosen

  • Hverken min kone eller jeg forstod, hvad der skete med mig. Min kone talte med sine veninder om det, og en veninde nævnte, at det måske kunne være muskelgigt. Jeg havde aldrig hørt om det, så jeg gik på nettet for at læse om sygdommen. Her opdagede jeg, at jeg havde alle de symptomer, man skal have, for at det er muskelgigt, siger Hans.

Hans bestilte tid hos sin læge, hvor han fortalte om sine symptomer og sit forløb. En blodprøve viste, at betændelsestallet var forhøjet. Herefter kunne lægen stille diagnosen muskelgigt. Hans er glad for, at lægen så hurtigt fandt ud af, hvad der var galt, så han kunne få behandling.

Læs mere om, hvordan man stiller diagnosen muskelgigt her: Muskelgigt føles som smerter i musklerne

Medicin har gjort en stor forskel

Lægen ordinerede prednisolon i tabletform. Prednisolon er binyrebarkhormon, som Hans tager dagligt. Han fik samtidig anbefalet at tage kalktabletter for at styrke knoglerne, fordi binyrebarkhormon øger risikoen for knogleskørhed.

  • Dagen efter jeg var startet på prednisolon, følte jeg mig så let og tilpas i kroppen, at det var som at kunne flyve. Alle smerter og ømhed var væk, og jeg havde energi i kroppen. Lægen havde forinden advaret mig om ikke at stoppe med medicinen af den grund, for jeg har stadig muskelgigt, og medicinen tager kun symptomerne.

Efter 10 dage på prednisolon kom Hans til opfølgning hos lægen, hvor han igen fik taget en blodprøve. Da betændelsestallet var gået ned, blev dosis sat ned fra 25 mg til 12,5 mg.

Ud over løbende kontroller hos lægen, har Hans Aarup også fået foretaget forskellige scanninger og røntgenundersøgelser, fordi prednisolon kan have mange bivirkninger. Han har været igennem en røntgenundersøgelse af hjerte og lunger. Han har fået en ultralydsscanning af maven. En scanning af knoglerne har vist, at Hans har stærkere knogler end gennemsnittet på hans alder.

  • Ved den seneste kontrol for halvanden måned siden viste blodprøver, at alt var, som det skulle være, så nu er jeg i gang med at blive trappet ud af prednisolon. Jeg forventes at være færdig med medicinen ved udgangen af første kvartal næste år. For tiden mærker jeg dog stigende ømhed i skuldre og arme, så jeg har tænkt mig at kontakte lægen for at høre, om dosis af medicinen skal justeres, siger Hans.

Hans er ikke bange for, at muskelgigten skal vende tilbage, når han er trappet ud af medicinen. Han har ingen bivirkninger af medicinen, men er bekymret for, at behandlingen med binyrebarkhormon på et tidspunkt kan give bivirkninger.

Læs mere om behandling og bivirkninger her: Muskelgigt føles som smerter i musklerne

Lettere ømhed i skuldrene og træthed

Indimellem har Hans Aarup en dag, hvor han er træt og ikke kan tage sig sammen til at lave noget. Så lægger han sig i sengen og hviler sig en times tid.

  • I stedet for at kæmpe imod trætheden, hjælper det at give slip og hvile mig. Så kan jeg være aktiv igen. Ofte er det sidst på formiddagen, at jeg er træt, når jeg har gået tur med min hund, har læst avis og skal til at gøre noget andet. Men så kan jeg nogle gange ikke tage mig sammen. Jeg tror, at det har en sammenhæng med min sygdom og den behandling, jeg får, siger Hans.

Hvordan er det at have en sygdom, som andre ikke kan se?

Hans Aarup fik muskelgigt, men kom hurtigt til lægen - og i en behandling, der hjælper.
  • Andre kan godt se, at der er noget galt, fordi jeg bevæger mig lidt anderledes på grund af smerter. Når de spørger, og jeg fortæller, at det er muskelgigt, ser de underligt på mig, for de har ikke hørt om sygdommen. Men jeg holder ikke ligefrem foredrag om min sygdom. ”Det kommer og forsvinder igen. Det kan behandles,” siger jeg. Venner og bekendte får en kort forklaring, og det er det. Det vigtigste er, at min kone forstår, hvad det handler om. Selv har jeg valgt at opfatte det som et bump på vejen mere end en sygdom, som for eksempel kræft, siger Hans.

Hans' råd til dig med muskelgigt:

  • Hold ikke op med at dyrke motion, selvom du har muskelgigt, hvis du kan. Motion styrker musklerne.

  • Før logbog over, hvornår du er hos lægen, hvad I har aftalt i forhold til din behandling, så du bevarer overblikket. Dermed gør du det også lettere for lægen at hjælpe dig.

  • Hav et positivt fokus og tænk på, at muskelgigt går over igen.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons