Hvad er sovende fødder (tarsaltunnelsyndrom)?
De fleste af os kender nok til den stikkende, snurrende eller brændende fornemmelse, man kan have i fødderne, hvis man f.eks har siddet, så man har fået tryk på benet/foden, f.eks. med det ene ben over det andet, eller hvis man har haft fodtøj på, der klemmer. Dette ubehag forsvinder kort efter, man har fjernet trykket på benet og får bevæget foden. Nogle mennesker kan opleve et kronisk ubehag med disse fornemmelser.
Årsagerne til sovende fødder kan være mange. Her skal omtales Tarsaltunnelsyndrom. Det kan være begge fødder eller blot den ene fod, der sover ved denne tilstand. Tilstanden skyldes, at der kommer en afklemning af eller et tryk på nerven til mellem- og forfoden, bag den indvendige ankelkno. Der kan også blot være påvirkning af en gren af nerven. Tilstanden er relativ sjælden og kan svinde af sig selv.
Hvorfor får man sygdommen?
Foto: Pilen viser den inderste ankelkno på venstre fod. Bag ankelknoen løber nerven, som ved afklemning kan give sovende fødder.
Nerven ligger sammen med sener og blodårer til foden i en tunnel (Tarsaltunnelen) som går lige bag den indvendige ankelkno. Tunnelen udgøres dels af skinnebensknoglen og dels af ledbånd. Ydermere er nerven omgivet af en hinde (nerveskede). Symptomerne opstår, hvis der af en eller anden grund bliver for lidt plads i tunnelen, så der kommer tryk på nerven. Hvis dette sker, påvirkes nervens signaler til foden, og den sovende fornemmelse opstår. Nerven deler sig i mindre grene til såvel den indvendige som den udvendige side af fodsålen. Symptomerne kan altså være i hele fodsålen eller kun på den indvendige side, afhængigt af hvor trykket rammer nerven.
Trykket kan opstå som følge af direkte slag mod området eller efter forstuvning af anklen. Det kan også være på grund af en irritation i eller omkring senerne som medfører hævelse, derved kommer der tryk på nerven. Hvis man dyrker meget idræt, kan dette nogle gange medføre "hævelse" i Tarsaltunnelen. Det kan også være et led i sukkersyge (som også kan give generel nervepåvirkning). Svær platfodethed kan også medføre øget træk i eller tryk på nerven. I sjældne tilfælde kan der være et lille knoglefremspring på knoglen, som derved buler ind i tunnelen.
Hvad er symptomerne på sovende fødder?
Der kan føles en prikkende/stikkende fornemmelse i fodsålen. Nogle beskriver det endda som en brændende fornemmelse. Symptomerne er til stede i mellemfoden og forfoden.
Det behøver ikke være hele fodsålen, der sover. Det kan godt kun være den indvendige eller den udvendige del. Dette er afhængigt af, om det kun er en del af nerven der får tryk, samt hvor i Tarsaltunnelen den får tryk.
I sjældne tilfælde kan det give ubehag op i underbenet.
Hvordan stiller lægen diagnosen?
Lægen undersøger umiddelbart om der er ændringer i berøringssansen på din fod eller dit underben og hvor der eventuelt er forskel. Ligesom det er vigtigt, hvilke områder du beskriver der sover. Lægen kan også , med en finger, banke ind over Tarsaltunnelen og se om dette medfører ubehag eller en snurrende fornemmelse ud i foden. Hvis foden drejes i bestemte positioner kan symptomerne eventuelt også forværres, hvilket hjælper til med at stille diagnosen. Lægen mærker også efter, om der er fin puls i fødderne. Ved mistanke om Tarsaltunnelsyndrom kan lægen eventuelt henvise dig til en nerveledningsundersøgelse (ENG).
Hvordan behandles sygdommen?
I første omgang bør man prøve at afvente, om ikke symptomerne forsvinder igen. Dette ses nemlig. Man skal dog have forholdsvis tæt kontrol med udviklingen, da man ikke skal gå for lang tid med symptomer.
Er tilstanden blivende, og er man meget generet af symptomerne kan man foretage en operation, hvor man går ind og spalter "loftet" i Tarsaltunnelen, således at der bliver mere plads til nerven. Når trykket på nerven forsvinder, bedres symptomerne. Det kan godt tage nogen tid inden de sidste symptomer er væk, da nerven tager tid om at komme sig. Dette tidsrum er også afhængigt af hvor lang tid nerven har været klemt.
Man kan også prøve at lindre symptomerne ved at anlægge en blokade (indsprøjtning med binyrebarkhormon blandet med lokalbedøvelse), men virkningen af dette er ret usikker, og der er også en lille risiko for at lave skade på nerven.
Udsigt for fremtiden
Langtidsudsigterne er som regel gode. Hvis man har gået al for lang tid inden behandlingen kan man risikere, at ikke alle symptomer forsvinder igen.
Hvilken medicin kan anvendes?
Som udgangspunkt kan lidelsen ikke behandles med medicin. Man kan godt prøve at lindre symptomerne med håndkøbssmertestillende, men dette har som regel begrænset effekt.
Nervesmerter kan forsøges behandlet med forskellige former for psykofarmaka da nogle af disse har en god virkning på nervesmerter. Præparatet Gabapentin, som oprindeligt er til behandling ved epilepsi, kan også virke på perifere nervesmerter. Men som udgangspunkt er disse præparater ikke førstevalg til behandling af lidelsen, men ved fortsatte symptomer efter behandling, kan de overvejes.
Andre lidelser, der kan give sovende fødder
Der er flere tilstande der kan give sovende fornemmelser i fødderne. Blandt disse kan nævnes: