Svar:
Kære C
Siden du skrev har der været megen snak i TV og aviser om p-piller og blodpropper. Der er intet nyt i den sag. Det er svært at vide, hvad der får ansvarsbevidste journalister til gang på gang med jævne mellemrum at sprede skræk og rædsel blandt danske p-pillebrugere. Sagt kort: der er intet nyt, som bør få kvinder, der bruger p-piller - af det ene eller andet mærke - til at ændre på dette.
Men så kommer jeg til dig og dine spørgsmål. Din beskrivelse af din hovedpine er ikke helt karakteristisk for migræne - og din læge er da også lidt i tvivl. Måske har du brug for en nærmere undersøgelse og afklaring af dette spørgsmål. Tal med din læge om det. Måske vil du blive henvist til en neurolog.
Med hensyn til p-piller og migræne, så er der generelt ingen sikker sammenhæng. Nogle kvinder, som starter på p-piller, oplever migrænelignende hovedpine. Andre - med tilbøjelighed til migræne, oplever det modsatte - at migrænen forsvinder. Hvis din læge fastholder, at der er sammenhæng mellem dine p-piller og din hovedpine, vil jeg foreslå at du taler med ham om at stoppe med p-pillerne i 3-4 måneder - og så bruge noget andet i mellemtiden - kondom for eksempel. Hvis hovedpinen forsvinder, tyder det på, at p-pillerne er med i spillet. Især hvis hovedpinen kommer igen, hvis du starter på p-piller på ny. Hvis hovedpinen fortsætter med og uden p-piller - ja, så er der sandsynligvis en anden forklaring.
Jeg tvivler på, at det vil hjælpe at skifte til en anden p-pille af samme type, som den du får nu. Men der findes andre typer forebyggelse med hormoner - piller, ring, plaster, som måske kunne forsøges. Tal med din læge eller bed om at blive henvist til en specialist på området - en gynækolog. Spiral er også en mulighed - også for kvinder, som ikke tidligere har været gravide. Men også her vil jeg anbefale, at du får lejlighed til at rådføre dig med en gynækolog, som i givet fald kan sætte spiralen op, hvis det bliver enden på historien.
Med venlig hilsen
Erik Fangel Poulsen
Speciallæge i kvindesygdomme