Kære spørger
Alle børn, som gylper, er lægen og sundhedsplejersken opmærksomme på, men langt de flest små børn gylper i en eller anden udstrækning, uden at det betyder noget. Det skyldes, at de sluger luft, når de spiser, og når denne luft så bøvses op, vil der typisk komme noget mad med op. Det kan også skyldes, at barnet møver meget eller bliver håndteret, det vil sige, flyttet rundt og måske bukket lidt sammen. Den ringmuskel, som sidder i toppen af mavesækken, lukker ikke helt til endnu, som den gør hos større børn og voksne. Det betyder, at der ikke skal meget pres på mavesækken, før noget af maden skubbes tilbage op gennem spiserøret og resulterer i gylpen. Det er ganske ufarligt, men giver en masse ekstra vasketøj.
Når mælken har været nede i mavesækken et stykke tid, er fordøjelsesprocessen godt i gang, og det betyder, at mælken bliver tykkere. Når den kommer op som et gylp, lugter det som regel mere og kan være i små mælkeklumper. Denne tykkelse kan der ikke ændres på. Jo tyndere mælken og gylpen er, når den kommer retur, jo lettere flyder den. Derfor oplever du, at din søn har lidt svære ved at få det 'tykke' gylp op.
Alle børn er født med nogle automatiske reflekser, der dels gør, at når de gylper, lukker en lille 'klap' for luftrøret, så gylpen/opkasten ikke ryger derned og dels vil få barnet til at hoste det op. Derfor er det ikke almindeligt, at børn bliver kvalt i deres gylp. Kommer det op med meget stor kraft, vil det komme ud af de mulige kanaler, det vil sige både mund og næse.
Nogle børn er bare gylpebørn, det vil sige, de gylper mere end andre børn, og det bliver de ved med, indtil de får mere fast føde såsom grød, når de er cirka seks måneder gamle.
Du kan dog være opmærksom på flere ting allerede nu. Du skal give ham nogle flere bøvse-pauser under amningen. Derved får han mulighed for at bøvse noget af den luft op, som han sluger, når han dier hos dig. Sørg for, at han kommer godt langt op over din skulder, så hele hans krop bliver strakt ud. Desuden vil han bedre mærke, hvornår han er mæt. Endelig skal du ikke flytte ham for meget rundt, og sørg for ikke at bukke ham for meget i håndteringen. Sid eventuelt med ham en halv times tid, efter amme-måltidet er afsluttet.
Du får formentlig snart besøg af sundhedsplejersken. Lad hende overvære, når du ammer din søn. Desuden kan hun se, hvor voldsomme hans gylp/opkast er. Måske har hun nogle gode fif til dig. Under alle omstændigheder synes jeg, at du skal drøfte din søns gylpen med hende. Men husk, når han vokser og tager på, er der absolut ingen grund til bekymring.
Med venlig hilsen Anne Brødsgaard, sundhedskoordinator Sponsor: