Hæmorider er en slags åreknuder, som sidder omkring endetarmens åbning. Hæmorider viser sig ofte som smerter eller ved eventuelt kraftig blødning efter toiletbesøg. De er ufarlige og kræver kun behandling, hvis de gør ondt. Tilbagevendende hæmorider og smerter ved endetarmen kan have anden årsag og bør undersøges nærmere.
Følg spørgsmålene nedenfor og få indblik i, hvilke spørgsmål vagtlægen typisk vil stille, når du ringer.
Vagtlægen spørger altid om navnet og CPR-nummeret på den person, som henvendelsen drejer sig om.
Er det lige opstået, kan du måske undgå, at hæmoriden bliver ved med at være der.
Hvis det har varet i flere dage, skal du sikkert behandles med medicin.
Frisk blod i toiletkummen viser, at der er gået hul på hæmoriden. Det ser ofte voldsomt ud, men husk, at blodet i kummen er fortyndet med vand.
Er det opstået i forbindelse med graviditet?
Er det opstået i forbindelse med forstoppelse eller mange toiletbesøg på grund af diarré?
Har du prøvet at behandle en eventuel forstoppelse, eller har du brugt lokalbedøvende salve?
Kan du eventuelt føre hæmoriden ind i endetarmsåbningen? Du kan måske hjælpes med en behandling med stikpiller.
Hæmorider er udvidede blodkar (åreknuder), som kan befinde sig inden for såvel som uden for endetarmsåbningen. Der kan gå hul på disse blodkar, så de bløder. Ydre hæmorider kan ses som små knuder, indre hæmorider kan føles som en ubestemt udfyldning, selv efter toiletbesøg. Har du mistanke om, at du har en indre hæmoride, så bør du gå til egen læge.
Blodkarrene udvider sig ved for stort tryk i bughulen, for eksempel når man bruger bugpressen - hvilket sker, når man ikke kan komme af med afføringen (hård mave), og når man eksempelvis skal løfte tunge ting. Så stabiliserer man ryggen ved at bruge disse muskler. (Det er også derfor, at man også skal træne mavemuskler, hvis man har ondt i ryggen).
Den hyppigste årsag til, at man udvikler hæmorider, er da også forstoppelse, dernæst overvægt, tungt arbejde, siddende arbejde (for eksempel chauffører) og graviditet.
For at undgå at få hæmorider, eller hvis man allerede har fået hæmorider, er det en god idé at ændre kostvaner til en mere fiberrig kost og drikke masser af vand. Derved undgår man forstoppelse og overvægt.
Hvis du har smerter, kan du bruge en lokalbedøvende salve eller en ispose. En ydre hæmoride kan eventuelt føres lidt ind i endetarmsåbningen, hvilket kan lindre.
Hæmorider er normalt helt ufarlige og kræver kun behandling, hvis de gør ondt.
Kontakt din egen læge for at få en vurdering. Ofte vil man få ordineret enten stikpiller eller creme som virker i løbet af få uger. Medicinen virker smertestillende, og får hæmoriden til at trække sig sammen. Hvis der er advarselssymptomer vil din læge henvise dig til videre undersøgelse på sygehuset.
![]() |
|
Sidst opdateret: 03.05.2019