Annonce

Vitaminer og mineraler under graviditeten

Når du planlægger graviditet eller allerede er gravid, kan du i hovedtræk leve, som du plejer. Men graviditeten kan være en god anledning til at kigge på vaner og uvaner – samt til at tage specielle hensyn og være god ved sig selv. Denne artikel handler om de vitamin- og mineraltilskud, du kan have gavn af at tage, og hvilke du skal være påpasselig med at tage før og under din graviditet.

Før graviditeten

 • Multivitamintablet

Det er vigtigt at spise en almindelig sund og varieret kost både før, under og efter graviditet. Kosten kan med fordel suppleres med en helt almindelig multivitamin/mineral tablet dagligt. Kvinder der indtager kaffe, te, meget sukkerholdig kost, drikker alkohol eller ryger har især behov for dette tilskud. En sund krop, der ikke er i underskud af vitaminer og mineraler, har lettere ved at blive gravid. Multivitamintilskuddet kan sagtens fortsættes under og efter graviditet.

 • Folinsyre

  Folinsyre også kaldet folacin og folsyre findes i mange af vores almindelige madvarer især i lever, frugt og grønne grønsager.

Gravide opfordres til at tage 400 mikrogram dagligt for at nedsætte risikoen for rygmarvsbrok. Tilskuddet bør indtages allerede fra graviditeten planlægges og ved uplanlagte graviditeter fra graviditeten opdages og bør fortsættes til og med 12. graviditets uge. Ved den anbefalede dosis er der ikke fare for overdosering, men effekten af folinsyre i forhold til rygmarvsbrok er ubetydelig efter 12. graviditetsuge.

Sundhedsstyrelsen anbefaler endvidere, at kvinder, der tidligere har været gravide med et barn med rygmarvsbrok samt kvinder, der selv eller hvis partner har en rygmarvsbrok indtager et tilskud af 5 mg folinsyre dagligt fra graviditeten planlægges til og med tre til fire måneder henne i graviditeten. Denne behandling er lægeordineret.

Det kræver både C-vitamin og B-12 vitamin for at kroppen optager folinsyre, derfor kan folinsyre med fordel tages med en almindelig vitaminpille eller juice.

Annonce (læs videre nedenfor)

Under graviditeten

 • Jern

Fra 20. graviditetsuge øges og fortyndes blodmængden i din krop. Det betyder, at der kan ske et fald af mængden af røde blodlegemer (blodprocenten). De røde blodlegemer transporterer ilt rundt i kroppen, og hvis blodprocenten er lav, bliver du blandt andet træt, får hovedpine og bliver svimmel. Derfor har din krop under graviditeten brug for ekstra tilskud af jern. Du bør tage jerntilskud fra 10. graviditetsuge, og det bør være mellem 40 – 50 mg dagligt. Tilskuddet bør fortsætte til nogle uger efter fødslen alt afhængig af, hvor meget blod du mister under fødslen. Jern findes i øvrigt i kornprodukter, kød, frugt og grønt.

C-vitamin fremmer optagelsen af jern, mens blandt andet te, kaffe og kalk (mælkeprodukter) hæmmer optagelsen. Det anbefales derfor, at jern tages mellem måltiderne med at glas juice, da en del levnedsmidler nedsætter optagelsen af jern. 

 • Kalk

  Kalk er vigtig i opbygningen af knogler og tænder. Desuden er kalk vigtig for normal funktion af nerve- og muskelceller. Du dækker dit daglige behov for kalk ved at drikke eller spise, hvad der svarer til en halv liter mælkeprodukter. Hvis du ikke spiser mælkeprodukter, bør du tage et kalk-tilskud. Den præcise anbefalede daglige tilførsel er 500 mg kalk for gravide (behovet er størst i 3. trimester). D-vitamin fremmer optagelsen af kalk.

 • D-vitamin

  D-vitamin er meget vigtigt i forbindelse med optagelse af det livsvigtige kalk. D-vitamin fremmer og regulerer kalk indholdet i kroppen. D-vitamin er fedtopløseligt og kan derfor ikke opløses i vand og udskilles med urinen. Det betyder, at det kan være skadeligt at tage for store doser. Anbefalet daglig dosis er 5-10 mikrogram.

D-vitamin findes i æg, mælkeprodukter og fede fisk. Derudover danner du selv D-vitamin i huden, når huden udsættes for sollys. Gravide anbefales et dagligt tilskud af D-vitamin på 10 µg. Kvinder med mørk hud eller kvinder, der går tildækket klædt, har risiko for at udvikler D-vitamin mangel og anbefales at få målt deres D-vitamin-status hos egen læge, for at fastsætte, hvilket tilskud de har brug for.

 • A-vitamin

  A-vitaminet har blandt andet betydning for regulering af generne og blandt andet derfor for fosterets udvikling af de forskellige organer.

A-vitaminn er som D-vitamin fedtopløseligt og kan derfor ikke opløses i vand og udskilles med urinen. Det betyder, at det kan være skadeligt at tage for store doser A-vitamin.

Den anbefalede daglig dosis for gravide er 1000 mikrogram om dagen og 1200 mikrogram for ammende.

A-vitamin findes i store mængder i lever, men også i fisk, æg, frugt og grønt. Du får nok A-vitamin i almindelig dansk kost, og på grund af faren for overdosering bør du ikke indtage A-vitamin-tilskud eller spise store portioner lever.

Vegetarer

Det kræver stor bevidsthed og indsigt i kostsammensætning at sikre en god og dækkende kost som gravid vegetar. Vegetarer skal være opmærksomme på at få tilstrækkelig med kalk, jern, zink , selen , vitamin A, B3 og B12 vitamin samt folinsyre .

Annonce (læs videre nedenfor)

Læs mere om VITAMINER

Sidst opdateret: 15.04.2014

Seneste brevkassesvar om Vitaminer

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce