Annonce

Magnesium

Generelt om magensium

Mineralet magnesium er det fjerde mest almindelige stof i kroppen. Kroppen indeholder omkring 24 gram magnesium, heraf den ene halvdel i knoglerne og den anden halvdel fordelt på muskler og andet blødt væv.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan virker magnesium i kroppen?

Magnesium spiller en vigtig rolle i kroppens stofskifteprocesser, blandt andet via samspillet med flere hundrede forskellige enzymer. Derudover spiller magnesium også en vigtig rolle ved den overførsel af nerveimpulser til musklerne og hjertet som får dem til at trække sig rytmisk sammen.

Magnesium er altså en nødvendighed for at kroppens stofskifte fungerer, som den skal, at vi kan bruge vores muskler på normal vis og at hjertet fungerer normalt. Som lægemiddel og kosttilskud indgår magnesium i behandlingen af mavesår (antacida) og som afføringsmiddel.

Flere undersøgelser har vist, at mineralet har gunstig indvirkning på evnen til at falde i en dyb og rolig søvn, ligesom personer der lider af mangel på mineralet har øget risiko for at få migræne. Et vigtigt aspekt er i den forbindelse, at de doser, som har vist effekt, ligger på et niveau, som kan være svært at realisere gennem kosten, og dermed kan kræve tilskud af magnesium.

Hvor findes magnesium i kosten?

Magnesium findes overalt i kosten, men følgende produkter er specielt rige på magnesium: Især bladgrøntsager og mandler er rige på magnesium, mens de primære kilder i kosten er kornprodukter, mælk og grøntsager.


Læs også: Mineraler i maden

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvor meget magnesium må jeg tage?

Det daglige behov for mænd og kvinder er henholdsvis 350 mg og 280 mg, hvilket også gælder drenge og piger.

Overdosering med magnesium er sjælden, da et eventuelt overskud af magnesium i kroppen udskilles via nyrerne. Udskillelsen reguleres af flere forskellige hormoner. De vigtigste af disse er biskjoldbruskkirtelhormonet (PTH) og aldosteron.

Hvem har øget risiko for magnesiummangel?

Der kan være mange forskellige årsager til magnesiummangel. En kostbetinget magnesiummangel kendes ikke hos mennesket, men mangel kan opstå i forbindelse med sygdom, og der vil samtidig være mangel på andre mineraler (for eksempel calcium og kalium).

Nogle årsager kan være:

  • Kronisk diarré (forhindrer eller nedsætter optag af magnesium via mave-tarmkanalen)
  • Lavt fødeindtag (for eksempel ved slankekur)
  • Alkoholisme
  • Vanddrivende medicin (specielt den type, der kaldes loop-diuretika øger tabet via urinen).
Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad er symptomerne på magnesiummangel?

Ved mildere grad af magnesiummangel vil man ofte slet ikke se nogle symptomer. Ved sværere magnesiummangel vil symptomerne ofte være meget forskellige eller blandet med mangelsymptomer på andre mineraler, for eksempel muskelsvaghed, nedsat appetit og generel træthed.

Egentlige tegn på, at man mangler magnesium minder meget om de symptomer, der opstår ved calciummangel, det vil for eksempel sige rysten, kramper og mentale forstyrrelser.

Hvordan behandles magnesiummangel?

Først og fremmest skal årsagen til manglen findes og behandles. Dernæst skal man tilføre kroppen nyt magnesium. I mildere tilfælde kan man blot få mere magnesium via kosten, men i sværere tilfælde skal man indlægges på hospital og få tilføret magnesiumsulfat med et drop.

Kontraindikationer - hvad skal jeg være opmærksom på?

Det er vigtigt at vide, at vanddrivende medicin , så som thiazider og loop-diurektika, kan øge udskillelsen af magnesium gennem urinen. Derfor kan det være godt med et ekstra tilskud via kosten, hvis du får meget af denne type medicin. Tal med din læge om dette.

Er der noget jeg bør være opmærksom på hvis jeg er gravid?

Gravide har et let øget behov for magnesium, hvilket er tilgodeset i vitaminpiller til gravide. Specielt hvis du samtidig har diabetes, er det vigtigt at fosteret får nok magnesium.

Magnesium har ingen kendt skadelig virkning på fostret.

Hvad er symptomerne på overdosering af magnesium ?

Overdosering med magnesium er sjælden og forekommer stort set kun i forbindelse med indtag af magnesiumholdige afføringsmidler eller hos personer med nyresygdomme.

Symptomerne kan være diarré eller i sværere tilfælde neuromuskulære udfald (for eksempel lammelser).

Se oversigt over kostens indhold af mineraler

Læs mere om VITAMINER

Sidst opdateret: 09.10.2015

Annonce