Annonce

Niacin (B3-vitamin)

Generelt om Niacin

Niacin hører til B-vitaminerne og er en fællesbetegnelse for nicotinamid og nicotinsyre.

En af de 20 aminosyrer, som protein består af, hedder tryptophan og kan bruges af kroppen til at danne niacin, hvis ikke der tilføres tilstrækkeligt med kosten. Dog skal man indtage 60 milligram tryptophan, før det svarer til et milligram niacin, ligesom indtaget af tryptophan som regel ikke er tilstrækkeligt til at dække kroppens behov for niacin.

Alligevel kan man altså dække sit Niacin behov, hvis man spiser tilstrækkelige mængder protein.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad bruger kroppen Niacin til?

Nikotinsyre og nikotinamid indgår i to vigtige co-enzymer i energistofskiftet i alle kroppens celler. Disse co-enzymer (flavinadenindinukleotid og flavinmononukleotid) deltager i omsætningen af glukose , aminosyrer og fedt , ligesom de er vigtige for energiomsætningen og opbygningen af nye kemiske forbindelser.

Hvor findes Niacin i kosten?

Proteinholdige fødevarer

Niacin findes i proteinholdige fødevarer bortset fra mælk og æg. Kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter er gode kilder. Kroppen kan dog omdamme tryptophan-delen i mælke- og æggeproteinet til Niacin og dermed kompensere for eventuel mangel. I den danske kost er kød, grønsager, mælk og kornprodukter de væsentligste kilder til vitaminet.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad betyder "NE" eller "Niacinækvivalenter"?

På indpakningen af den mad man køber eller på glas med vitaminpiller, står der ofte NE eller niacinækvivalenter i stedet for milligram.

Det skyldes, at man nogle gange regner indholdet af aminosyren tryptophan om til en tilsvarende mængde niacin, da tryptophan omdannes til niacin i kroppen. Her regner man som regel med, at 60 milligram tryptophan svarer til 1 milligram niacin. NE udgør således summen af niacin og tryptophan i madvaren.

Hvor meget Niacin har lige netop jeg brug for?

Da Niacin indgår i energistofskiftet, afhænger det daglige behov af hvor meget energi, man bruger. Man kan regne sit behov ud på følgende måde: En gennemsnitsmand i Danmark bruger typisk 10 MJ (1 Megajoule = 1000 KJ) energi per dag og behovet for Niacin ercirka 1,6 milligram per MJ, både for børn og voksne. Generelt anbefales dog, at teenagedrenge og unge mænd op til 30 år indtager 20 NE om dagen, og 1-2 NE mindre, når de bliver ældre. For kvinders vedkommende anbefales et indtag omkring 15 NE pr. dag. Undtaget er gravide og ammende, som bør indtage henholdsvis 17 og 19 NE dagligt.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad øger risikoen for Niacinmangel?

Risikoen er øget ved:

Den arvelige og sjældne sygdom Hartnups sygdom , forårsager at en række aminosyrer udskilles med urinen. En af disse er tryptophan, der som nævnt kan bruges af kroppen til at danne Niacin. Når aminosyren går tabt, mister man altså en kilde til Niacin-vitaminet og det giver samme symptomer som sygdommen pellagra (se nedenfor).

Karcinoid syndrom er en anden meget sjælden sygdom, der forårsager Niacin-mangel. Den er resultatet af en kræftknude, der opbruger store mængder af aminosyren tryptophan, som kroppen skal bruge til at danne Niacin. Symptomerne på denne form for kræft er bl.a. diarré, mavesmerter, rødfarvning af huden og vejrtrækningbesvær.

Længere tids brug af en række lægemidler kan give Niacinmangel:

Hvad er symptomerne på Niacin mangel?

Niacinmangel ses næsten aldrig i Danmark

Niacin i majs er karakteristisk ved at være svært at optage i mave-tarmkanalen.

Pellagra, I lande hvor befolkningen lever af meget ensidig kost, specielt de lande der i høj grad lever af majs, ses ofte sygdommen pellagra der giver følgende symptomer: Diaré og hudforandringer, som ligner solskoldning , og ved svær mangel kan der udvikles depressive, psykotiske tilstande med hallucinationer (pellagra er oprindelig italiensk og betyder "ru hud"). Er sygdommen meget fremskreden, kan den medføre demens , medtagethed og ekstrem afmagring. Hvis denne tilstand ikke behandles, medfører den døden pga. hjertesvigt .

Hvordan behandles Niacin mangel?

Behandlingen af Niacinmangel består i at indtage 200-600 milligram nicotinamid dagligt, indtil der ses en effekt.

Er der noget jeg skal være opmærksom på hvis jeg er gravid?

Gravide kvinder bør ikke indtage store doser niacin

Du bør ikke tage store doser Niacin, hvis du er gravid, da det kan fremkalde misdannelser hos fosteret.

Hvad er symptomerne på overdosering af Niacin?

  • Overdosering af nikotinsyre (men ikke nikotinamid), kan give forbigående rødme og kløe i huden.

  • Høje doser som f.eks. 3-6 gram pr. døgn kan forårsage udtøminng af kroppens sukkerdepoter og sænkning af fedtindholdet i blodet (ved sygdomme der giver meget højt fedtindhold i blodet udnytter man faktisk Niacins evne til at sænke niveauet igen).

  • Høje doser niacin kan også fremkalde blodtrykfald, fordi blodkarrene udvider sig.

    Se oversigt over kostens indhold af mineraler

Læs mere om VITAMINER

Sidst opdateret: 13.01.2009

Annonce