Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Vitaminer

Om vitamin- og mineralprodukter

Der findes mange forskellige vitamin- og mineralprodukter. Men er de nødvendige. Og hvilke skal man vælge?

Opdateret: 21. Oktober 2003

Der fremstilles mange forskellige produkter, der indeholder vitaminer og mineraler . Nogle produkter indeholder kun et enkelt vitamin, mens andre er såkaldt multivitaminprodukter, som indeholder en kombination af vitaminer, mineraler og sporstoffer. Når man følger den dosis, der er angivet på pakken, får man som regel et tilskud på 100 procent af den anbefalede daglige tilførsel (ADT) for hvert enkelte vitamin og sporstof.

Vitaminerne er enten udvundet af naturlige fødevarer eller fremstillet syntetisk. A-vitamin kommer eksempelvis fra fiskeleverolie. Og B-vitaminerne fra gær eller lever. C-vitaminer udvindes ofte fra de små bær i roser, efter bladene er faldet af, og E-vitamin udvindes af sojabønner eller majs.

Vitaminer kan som sagt også fremstilles syntetisk, hvilket for enkelte kan have betydning for effektiviteten af vitaminet. Syntetiske C-vitaminer eksempelvis indeholder ofte kun askorbinsyre og intet andet, mens de naturligt udvundne indeholder alle de forskellige C-vitaminer og menes at nedsætte kroppens evne til at optage C-vitaminer.

Stærke vitaminer og mineralprodukter adskiller sig fra de øvrige vitamin og mineralprodukter ved at indeholde en mængde vitamin og/eller mineral, der overskrider den anbefalede daglige tilførsel. Disse produkter er godkendt som lægemidler af Lægemiddelstyrelsen og bør kun anvendes ved direkte mangeltilstande, eller hvor der er risiko for at komme i underskud af de pågældende næringsstoffer. Stærke vitaminprodukter bør derfor kun tages efter, at man har talt med sin læge.

Er vitaminpiller nødvendige?

Cirka halvdelen af den danske befolkning spiser en eller anden form for kosttilskud. Fødevaredirektoratets undersøgelser af danskernes kostvaner viser, at de fleste af os får tilstrækkelige mængder af de livsnødvendige vitaminer og mineraler gennem kosten. Men der er også grupper der ikke får nok. For eksempel er der mange ældre, der ikke får nok vitamin D. Og mange kvinder i den fødedygtige alder får ikke nok jern og folinsyre .

Hvis man spiser en bredt og varieret udbud af mange forskellige fødevarer, burde det være godt nok, men det kan være svært, og mange får derfor ikke tilstrækkeligt med kosten. Nogle vælger for en sikkerheds skyld at tage et supplement af vitaminpiller. Et for stort indtag af vitaminer kan dog i nogle tilfælde også have en skadelig virkning. Dette gælder specielt for de fedtopløselige vitaminer.

Kan man få for mange vitaminer?

Et for stort indtag af vitaminer kan i nogle tilfælde have en skadelig virkning. Dette gælder specielt for de fedtopløselige vitaminer: K, E, D og A (Brug eventuelt huskereglen KED-A). Årsagen til, at de fedtopløselige vitaminer kan indtages i for store mængder skyldes, at kroppen ikke selv kan skille sig af med overskuddet gennem urinen på samme måde, som den kan med de vandopløselige vitaminer. Derfor skal man generelt tage den dosis som er angivet på producentens pakning, med mindre man har aftalt andet med sin læge.

Er der nogen der specielt har brug for en vitaminpillet?

  • Nyfødte børn og spædbørn har særlige behov for ekstra jern og D-vitamin.

  • Børn under 10 år kan få særlige multivitamintabletter til børn.

  • Gravide har desuden har brug for folinsyre indtil tredje måned, og jern fra 20. uge.

  • Kvinder, der ønsker at blive gravide, bør tage 400 mikrogram folinsyre.

  • Kvinder, der bærer slør, og personer med mørk hud bør have D-vitamintilskud.

  • Fra overgangsalderen bør man sikre sig ekstra D-vitamin og calcium.

  • Ældre mennesker, der ikke spiser særlig meget.

  • Syge mennesker, der spiser småt, har en hjertesygdom eller som optager næring dårligt fra mave-tarm-systemet.

Hvornår skal man tage vitaminer?

Vitaminpiller skal helst tages efter et måltid og aldrig på tom mave. Ellers forsvinder de meget hurtigt ud med urinen igen. Det gælder i særlig grad de vandopløselige B og C-vitaminer. Allerbedst vil det være hvis man kan tage dem i løbet af dagen i små portioner. Da det ikke er praktisk muligt, bør de tages efter hovedmåltidet – eller sammen med dagens mest fedtholdige måltid. Det vil derfor normalt være bedst at tage dem til aftensmaden. Herved optages specielt de fedtopløselige vitaminer bedst.

Det er ikke en god ide at tage vitaminpillen sammen med morgenmaden. Morgenmaden er ofte mager, for eksempel cornflakes og havregryn med skummetmælk eller brød med marmelade. De fedtopløselige vitaminer bliver herved slet ikke udnyttet. Kosten skal i øvrigt helst indeholde 10-20 gram fedt om dagen for at sikre en god optagelse af de fedtopløselige vitaminer.

Er der nogen produkter der er bedre end andre?

Som tidligere omtalt findes der et meget stort antal produkter. Et stigende antal sælges under specielle navne, der appellerer til enkelte målgrupper som for eksempel gravide eller kvinder i overgangsalderen. De er ofte langt dyrere end almindelige multivitaminprodukter. Prisen kan derved svinge fra 50 øre op til fem kroner for en daglig dosis af et multivitamin. I de dyre produkter bliver behovet for vitaminer ofte koblet til vores tids livstil med stress osv.

Ifølge Fødevaredirektoratet, der dagligt ser på ansøgninger om registrering af nye kosttilskud med tilsatte næringsstoffer, har producenterne mulighed for at variere tilsætningen af enkelte stoffer. Herved gøres produktet specielt attraktivt i forhold til andre lignende produkter. Det kan vække tvivl blandt grupper i befolkningen om behovet for ekstra tilskud af næringsstoffer.

Der forskes stadig meget i hvilke mængder der har en helbredsgavnlig virkning. Indtil videre bør rådet til den almindelige dansker være, at hvis man ønsker at supplere sin kost med vitaminprodukter kan man nøjes med et almindeligt multivitaminprodukt.

Der findes i Danmark adskillige anerkendte producenter af vitminer. Man kan med fordel vælge et produkt fra et af disse, da man derved har en større sikkerhed for en god kvalitet. Se evt. efter om produktet er mærket med ’Produceret under farmaceutisk kontrol’.

Hvordan skal vitaminpiller opbevares?

Kosttilskud skal opbevares mørkt, køligt og tørt Det er vigtigt, at de står et mørkt, køligt sted. Der skal være låg på. Man kan eventuelt komme et par riskorn i glasset for at hindre fugt i det. Risen absorberer fugten. Man bør altid følge de anvisninger som producenten angiver.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.