Annonce

K-vitamin

Generelt om K-vitamin

Vitaminer er molekyler, sammensat af et større eller mindre antal atomer forbundet med hinanden.

Vitamin K har fået sit navn K for koagulation (blodstørkning). Mangel på K-vitamin fører til øget blødningstendens.

Det findes i naturen i 2 former: Fyllikinon (kaldet K1-vitamin) findes i grønne planter. Menakinon (kaldet K2-vitamin), som laves af bakterier i tarmen. Fyllikinon er fedtopløseligt og optages over tyndtarmen. Det oplagres i små depoter i leveren. Det blev opdaget af den danske professor og Nobelprismodtager Henrik Dam.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad bruger kroppen K-vitamin til ?

Det spiller en central rolle i den komplicerede proces der får blod til at størkne (koagulation). Det er størkningsfaktorene protrombin, faktor VII, IX og X. Desuden er det vigtigt for dannelsen af andre proteiner .

K-vitamin er meget vigtig for blodstørkningsprocessen

Proteiner er bygget op af aminosyrer. Vitamin K ændrer en specifik aminosyre (glutamat) i nogle specifikke proteiner. Denne ændring gør proteinerne i stand til at binde kalcium , hvilket er essentielt for blodets størkningsproces.

Vitamin K har en vigtig rolle i dannelsen af andre proteiner som for eksempel osteokalcin, der muliggør kalkaflejringen i knoglevævet .

Hvor findes K-vitamin i kosten ?

Det findes som fyllikinon (kaldet K1-vitamin) i grøntsager. Især mørkegrønne grøntsager som avocado, broccoli, kål, spinat og vindruer er gode kilder. Andre kilder er lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød og frugt.

Desuden bidrager bakterierne i tarmen med op mod halvdelen af den nødvendige mængde K-vitamin i form af K2-vitamin (Menakinon).

Vitaminet er stabilt overfor varme, sollys og luft.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvor meget K-vitamin har jeg behov for?

Anbefalet daglig dosis er 0,08 mg for mænd, 0,065 mg for kvinder. Der indtages normalt tilstrækkelige mængder gennem almindelig kost.

Hvem har øget risiko for vitamin mangel ?

Bortset fra spædbørn, så kommer raske mennesker så godt som aldrig i underskud for K-vitamin, da kosten rigeligt dækker vores behov. Hos spædbørn imødegås deres særlige behov med en K-vitamin indsprøjtning umiddelbart efter fødslen. Følgende tilstande giver øget risiko for mangel:

 • For tidligt fødte

 • Ensidig kost

Længere tids brug af en række lægemidler kan give K-vitamin mangel

 • Antibiotika behandling

 • Syreneutraliserende midler

 • Acetylsalicylsyre-præparater

 • Paraffinolie mod forstoppelse

 • Blodfortyndende præparater af typen som indeholder warfarin og dikumarol

 • Slankemidlet Xenical

Det forekommer dog relativt sjældent, at personer kommer i underskud af K-vitamin. Og det er ikke usædvanligt at man rent medicinsk går den modsatte vej og bremser vitaminets virkning i kroppen. Således bruges visse k-vitamin-antagonister til at behandle mennesker med stor risiko for at få blodpropper. Stofferne går ind i stofskiftet og blokerer virkningen af vitamin K, således at den normale blodstørkning hæmmes.

Annonce (læs videre nedenfor)

Spædbørn - hvad skal man især være opmærksom på ?

Som nævnt kan spædbørn komme i K-vitamin mangel. Det er fordi modermælk indeholder for små mængder K-vitamin. Desuden er barnets bakterieflora heller ikke så veludviklet, at den kan producere K-vitamin. Det kan give anledning til alvorlige blødninger.

Kort tid efter fødslen gives der derfor en indsprøjtning med 1 mg K-vitamin. I en periode var man ellers vendt bort fra at indsprøjte vitaminet af hensyn til en potentielt forøget kræftrisiko. Efterfølgende analyser afviser dog enhver risiko og Sundhedsstyrelsen anbefaler atter den intramuskulære injektion.

Hvad er symptomerne på K-vitamin mangel ?

Øget tendens til blødning.

Hvad er symptomerne på overdosering af K-vitamin?

Overdosering af spædbørn med K-vitamin er kun meget sjældent beskrevet. Desuden er der sandsynligvis ingen risiko for barnet, hvis fejldosering hurtigt stoppes.

Må K-vitamin indtages sammen med andre lægemidler

 • K-vitamin nedsætter virkningen af blodfortyndende medicin.

 • Behandling med paraffinolie , kolestyramin og orlistat ( Xenical ), nedsætter optagelsen af fedtopløselige vitaminer.

 • Hvis du er tvivl, så kontakt din læge eller spørg på apoteket.

  Se oversigt over kostens indhold af mineraler

Læs mere om VITAMINER

Sidst opdateret: 23.06.2010

Annonce