Zink

Generelt om zink

Hvor vitaminer er molekyler sammensat af et større eller mindre antal atomer forbundet med hinanden er zink et grundstof, det vil sige et enkelt atom.

Zink findes i alle kroppens celler og i alle kropsvæsker. Hele kroppen indeholder i alt cirka to gram zink. Skeletmuskulaturen indeholder omtrent 60 procent, og knoglerne 30 procent af hele kroppens zinkbeholdning.

Der er en særlig høj koncentration af zink i prostata (blærehalskirtlen) og i årehinden (choroidea) i øjet.

Hvad bruger kroppen zink til?

Stofskiftets omsætning. Zink udgør en væsentlig bestanddel i mindst 200 af kroppens enzymer. Det er de enzymer, der blandt andet indgår i omsætningen af kulhydrat, protein og fedt.

Stabiliserende virkning på arveanlæg og cellemembraner. Zink har en stabiliserende virkning på cellernes arveanlæg og de cellemembraner, der omgiver alle kroppens celler.

Oversættelse og udtrykkelse af den genetiske kode. Zink indgår i enzymer, der er med til at oversætte og udtrykke den genetiske kode, der er enestående for det enkelte individ. Zink har derfor en central rolle i dannelse og vækst af væv og organer.

Gennem videnskabelige undersøgelser med kunstig zinkmangel og ved at undersøge børn med medfødte fejl i zinkstofskiftet, har det vist sig, at zink også er vigtigt for optimal funktion af immunforsvar, smagsoplevelse, omsætning af vitamin A, folat og alkohol.

Sårheling. Tilskud af zink har vist sig at have en positiv virkning på sårheling. Zink er nødvendigt for en normal sårheling, og kosttilskud med zink kan have en positiv effekt på sårheling. Zinktilskud har haft gavnlig virkning på ophelingen af skinnebenssår hos personer der i forvejen havde zinkmangel.

Hvor findes zink i kosten?

Kød, mælk, ost, fuldkornsprodukter.

Det daglige tab af zink fra kroppen er cirka 1-2 milligram. Det vil sige, kroppen bruger langt fra al den zink, den får gennem en normal kost. Kun cirka 10-30 procent af den zink man spiser, optages fra tarmen, så den mængde, der skal tilføres via kosten, er betydelig højere. Optagelsen af zink i mavetarmkanalen er afhængig af det øvrige indhold i kosten.

Optagelsen bliver højere, hvis man samtidig får animalsk protein, det vil sige protein fra kød, fisk, fjerkræ og mejeriprodukter. Spiser man ren vegetarisk kost, bør man indtage 25 procent mere zink.

Zink optages hovedsageligt i den del af tyndtarmen der ligger nærmest mavesækken (på latin jejunum).

Hvor meget zink må jeg tage?

Den anbefalede daglige dosis for personer er 12 milligram for teenagedrenge og 9 milligram for mænd. Teenagepiger bør indtage 9 milligram dagligt, mens voksne kvinder kan nøjes med 7 milligram. Gravide og ammende anbefales et øget indtag på henholdsvis 9 og 11 milligram pr. dag.

Hvad er symptomerne på zinkmangel?

Der eksisterer en arvelig sygdom Acrodermatitis enteropathica, der skyldes en fejl i optagelsen af zink fra tarmen. Uden ekstra tilførsel af zink i form af kosttilskud udvikler børnene hududslet, manglende vækst, diaré og nedsat immunfunktion. I slutningen af 2002 opdagede et internationalt forskerteam en ny zinkmangelsygdom, som skyldes en arvelig defekt i zinkstofskiftet hvor store mængder zink i blodet bindes til et abnormt transportprotein. Patienterne lider af tilbagevendende infektioner, leverforstørrelse, blodmangel og som børn væksthæmning.

Zinkmangel ses næsten aldrig i Danmark. Udpræget zinkmangel giver:

 • Nedsat vækst

 • Mistanke om fostermisdannelser, hvis gravide har zinkmangel

 • Retarderet pubertet (forsinket udvikling af æggestokke eller testikler)

 • Hårtab

 • Hudforandringer (rødmende, skællende udslet med kraftig forhorning i hudens øverste lag)

 • Eksem omkring legemsåbninger

 • Dårlig sårheling

 • Nedsat appetit

 • Mentale forstyrrelser, især ligegyldighed over for omgivelserne

 • Symptomer fra mavetarmkanalen og svækket immunsystem

 • Børn: Nogle undersøgelser tyder på, at zinktilførsel i underkanten af det nødvendige kan begrænse spædbørns vækst

Hvad øger risikoen for zinkmangel?

Risikoen for zinkmangel er størst ved sygdomme, der øger zinkudskillelsen. Forøget udskillelse gennem nyrerne kan for eksempel forårsages af:

 • alkoholisme

 • leversygdomme

 • dårligt reguleret diabetes

 • énsidige kostvaner

 • alderdom

 • vanddrivende lægemidler fra gruppen thiazider

 • længere tids brug af antibiotika af typen tetracyklin

Hvordan behandles zinkmangel?

Ved mistanke om zinkmangel, bør man lægge vanerne om til en mere zinkrig kost. Man kan eventuel supplere med en vitamin- og mineraltablet. Kosttilskud med zink, udover hvad der findes i en vitamin-pille, bør først indtages efter, at din læge har påvist zinkmangel.

Hvis lægen har påvist zinkmangel, består behandlingen i at spise 45 milligram zink tre gange dagligt i højest fire måneder.

Behandlingen af zinkmangel er nødvendig ved:

 • Sygdommen acrodermatitis enteropathica (se ovenfor)

 • Risiko for zinkmangel ved patienter med langvarig alkoholisme

 • Kroniske lever- og nyrelidelser

 • Fejl i kroppens zinkoptagelse, for eksempel ved gluten allergi (Cøliaki)

 • Nogle gange benyttes denne behandling også ved liggesår og udpræget bumser (acne)

Hvad er symptomerne på overdosering af zink?

Bivirkninger ved zinktilskud er sjældne, med der kan eventuelt forekomme irritationer i mave-tarm kanalen. Kosttilskud med zink i højere doser end de anbefalede, kan hæmme optagelsen af andre sporstoffer. Doser på 50-150 milligram per dag kan påvirke kobberstofskiftet negativt og der ses negative virkninger på immunforsvar og blodfedtstoffer. Hvis zink indtages gennem længere tid, kan kroppens optagelse af kobber nedsættes og der kan komme symptomer på kobbermangel. Det vil sige neutropeni og mikrocytær anæmi. Længerevarende tilskud med zink kan også hæmme kroppens jernoptagelse. Voksne bør derfor ikke indtage mere end 45 milligram per dag og børn ikke mere end 25 milligram per dag. I sværere tilfælde kan ses symptomer som opkastning, diaré, bevidsthedssvækkelse og søvnighed. Desuden kan der opleves blodmangel, forhøjet blodsukker og lever- og nyreskade.

Egentlige forgiftninger er kun set hos personer, der har indtaget zink i mængder på flere gram.

Hvad er behandlingen ved overdosering af zink?

Behandlingen ved overdosering af zink består i at spise natriumbikarbonat.

Hvad hvis jeg tager andre kosttilskud?

Zinktilskud indtaget over længere tid, kan nedsætte optagelsen af jern og kobber i kroppen.

Se oversigt over kostens indhold af mineraler

Læs mere om VITAMINER

Sidst opdateret: 13.01.2009