Annonce

Spørgsmål om graviditet og influenzavaccination

1. Hvorfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide efter 12. uge bliver vaccineret mod influenza?

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide , der er længere end 12 uger henne, at blive vaccineret, fordi gravide har en øget risiko for komplikationer som abort, tidlig fødsel og lav fødselsvægt, hvis de får influenza. Desuden er gravide mere udsatte for at opleve alvorlige forløb af influenza, for eksempel med lungebetændelse .

2. Hvorfor bliver gravide mere syge af influenza end ikke-gravide?

Et foster kan betragtes som et fremmedlegeme i den gravide krop, lige som hvis man for eksempel får en ny nyre. Ved en nyretransplantation nedsætter man immunforsvaret med medicin, så kroppen ikke afstøder det nye organ. På samme måde nedsætter kroppen naturligt sit immunforsvar for at mindske risikoen for at afstøde fostret. Derfor har gravide nedsat immunforsvar, og derfor bliver de mere syge af influenza.

3. Hvor meget større er risikoen, hvis man ikke bliver vaccineret?

I 2009 undersøgte man 117.000 gravide norske kvinder under influenza-pandemien (H1N1). Af dem var 26.000 vaccineret mod influenza. Blandt de 26.000 vaccinerede gravide kvinder, så man 78 fosterdødsfald, hvilket svarer til 3 pr. 1.000 graviditeter, mens man blandt de 87.000 ikke-vaccinerede så 414 fosterdødsfald svarende til 5 pr. 1.000 graviditeter. Blandt de kvinder, der udviklede influenza, var risikoen for abort og dødfødsel dermed næsten fordoblet hos dem, der ikke var vaccineret.(Kilde: H1N1 flu shots appear safe for pregnant women: Pandemic vaccination did not increase risk of fetal death)

4. Kan vaccinen skade ens baby?

Ifølge Sundhedsstyrelsen har vaccinen været anvendt til gravide i mange år, og mange videnskabelige studier har slået fast, at den er meget sikker at bruge både for mor og barn. Senest har en undersøgelse fra Statens Serum Institut undersøgt alle danske enkeltgraviditeter i perioden november 2009 til september 2010, og ikke fundet nogen øget risiko for fosteret hos kvinder, der var blevet vaccineret, hvad angår misdannelser, lav fødselsvægt og for tidlig fødsel. Det var uanset, hvilket tidspunkt i graviditeten moderen blev vaccineret.

Tværtimod beskytter vaccinen mod komplikationer som abort, for tidlig fødsel og lav fødselsvægt i tilfælde af influenzasygdom. Også efter fødslen er der fordele for barnet, hvis moderen er vaccineret under graviditeten. Hvis moderen er vaccineret, beskyttes barnet i den første tid af moderens antistoffer. Undersøgelser viser lavere sygelighed og dødelighed blandt nyfødte af vaccinerede mødre.

5. Har nogle gravide større risiko ved influenza?

Gravide, der samtidig lider af sygdomme som hjerte- og/eller lungelidelser, diabetes eller immundefekter samt gravide med BMI på over 40 har større risiko end andre for at få komplikationer til influenza. Det er særligt vigtigt, at disse grupper bliver vaccineret. Men ens risiko stiger, mens man er gravid, uanset om man ellers er sund og rask.

6. Hvad koster det at blive vaccineret?

For gravide, der er længere henne end 12. uge, er det gratis at blive vaccineret fra 1. oktober og frem til og med 28. februar 2016. Hører man ikke under denne gruppe, kan man selv betale for en vaccination hos sin egen læge eller hos et vaccinationsfirma. Prisen varierer, da aktørerne kan prissætte, som de vil. Danske Lægers Vaccinations Service tager 218 kroner for en vaccine og Speciallægernes Sundhedscenter på Frederiksberg 130 kroner. De to blev henholdsvis dyrest og billigst i test i 2010. Så prisen ligger i omegnen heraf. Hvis lægen skal komme til patienten, er det noget mere.

7. Kan man blive vaccineret, mens man ammer?

Ja, man kan godt blive vaccineret, mens man ammer.

Læs mere om INFLUENZA

Sidst opdateret: 21.09.2015

Annonce