Annonce

12 spørgsmål om influenza og vaccination

1. Er influenza farligt?

For de fleste er influenza ufarligt. Men ældre over 65 år, gravide efter 12. uge og personer med bestemte sygdomme som diabetes, hjerte- eller lungesygdom, svær overvægt og immundefekt er i risiko for at få et alvorligt forløb af influenzasygdom. Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen anslår, at der hvert år dør 1000- 2000 danskere på grund af influenza. De fleste er svækkede ældre og personer med kroniske sygdomme.

2. Hvem anbefaler Sundhedsstyrelsen at blive vaccineret?

• Ældre over 65 år.

• Diabetikere.

• Personer med hjerte- eller lungesygdom (for eksempel astma og rygerlunger/KOL).

• Personer med immundefekt.

• Personer med BMI på over 40.

• Gravide efter 12. uge.

• Personer, der bor sammen med en immunsupprimeret (for eksempel medicinsk eller sygdomsbetinget).

3. Hvorfor anbefales ældre over 65 år vaccination?

Immunforsvaret svækkes naturligt med alderen. Det betyder, at man er i øget risiko for at få influenza og for at få et alvorligt forløb af influenzasygdom, for eksempel med lungebetændelse. Dette skyldes, at kroppen er dårligere til at bekæmpe infektionen. Dette gælder også, hvis man ellers er sund og rask.

4. Hvorfor anbefales diabetikere vaccination?

Både type I og II diabetes svækker immunforsvaret, så man bliver mere modtagelig for infektion og har sværere ved at bekæmpe den. Desuden kan den høje feber, der tit følger med influenza, føre til voldsomme udsving i blodsukkeret, som kan være svære at kontrollere. For mange kan den nedsatte appetit under sygdom også medføre vanskeligheder med at kontrollere blodsukkeret. Derfor kan man være velreguleret og føle sig sund og rask, men alligevel komme i en situation, der er svær at styre, hvis man er diabetiker og får influenza.

5. Hvorfor anbefales personer med hjerte- og lungesygdom samt personer med BMI over 40 vaccination?

Personer, der lider af hjerte- og/eller lungelidelser samt personer med en BMI på over 40 har større risiko for at blive smittet med influenza, få et sværere forløb af influenza samt højere risiko for at blive indlagt.

6. Hvorfor skal vaccinationen gives hvert år?

De vira, der er i omløb, ændrer sig fra til sæson til sæson. Du er kun beskyttet mod de vira vaccinen indeholder, og beskyttelsen varer cirka seks måneder.

7. Hvordan virker vaccinen?

Vaccinen får kroppen til at danne antistoffer mod de vira, den indeholder. Så når du bliver udsat for virus, kan dit immunforsvar hurtigere og bedre bekæmpe dem. Vaccinen beskytter dig mod at blive syg, og skulle du alligevel blive smittet, bliver forløbet lettere og kortere, fordi kroppen i forvejen ”kender” virus og skal bruge mindre tid på at bekæmpe den.

8. Virker vaccinen lige godt på alle?

Nogen opnår fuld beskyttelse mod influenza ved vaccination, og andre oplever, at de kan få en mild form for influenza, som dog er hurtigere overstået, end den ville have været uden vaccination. Lider man af en immundefekt, grundet medicin eller specifik sygdom, er det vigtigt at tale med sin læge om, hvornår det bedste tidspunkt for vaccination er.

9. Er der nogen, der ikke må få vaccinen?

Personer, der er overfølsomme over for hønseæg/kyllingeprotein bør ikke vaccineres, fordi vaccinen kan indeholde spor af kyllingeprotein fra fremstillingen.

10. Virker vaccinen med det samme?

Der går 2-3 uger, før man opnår fuld beskyttelse. Så det er bedst at blive vaccineret i oktober/november måned, inden influenzasæsonen går i gang.

11. Hvad koster det at blive vaccineret?

Det er gratis at blive vaccineret for personer, der tilhører de risikogrupper, Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination (se punkt to). Tilbuddet starter 1. oktober 2013, og gælder året ud. Førtidspensionister er omfattet af tilbuddet om gratis vaccination. Efter nytår kan man stadig blive vaccineret, men man skal selv betale for det. Gravide, der er længere end 12. uge, er dog dækket af tilbuddet frem til 28. februar 2014. Tilhører man ikke de nævnte risikogrupper, kan man selv betale for en vaccination hos sin egen læge eller hos et vaccinationsfirma. Prisen varierer, da aktørerne kan prissætte, som de vil. Danske Lægers Vaccinations Service tager 218 kroner for en vaccine og Speciallægernes Sundhedscenter på Frederiksberg 130 kroner. De to blev henholdsvis dyrest og billigst i test i 2010. Så prisen ligger altså i omegnen heraf. Hvis lægen skal komme til patienten, er det noget mere.

12. Hvad er bivirkningerne ved vaccinen?

Vaccination kan give ømhed, der hvor man bliver stukket, og mindre hyppigt, almen utilpashed, feber og muskelsmerter, der sædvanligvis forsvinder i løbet af en til to dage uden behandling. Dette er ikke influenza. Alvorlige bivirkninger som allergiske reaktioner ses sjældent.

Læs mere om INFLUENZA

Sidst opdateret: 23.09.2013

Annonce