Brevkasse

Spørgsmål og lægefaglige svar om alkohol 


Spørgsmål   Afhængighed og misbrug

Spørgsmål: Jeg får black-outs, når jeg drikker mig fuld

Kære Netdoktor

Mit spørgsmål drejer sig om alkohol og black-outs. Jeg er en sund og rask mand på 32 med en dejlig familie og et godt arbejde. Til hverdag og for det meste har jeg et afslappet forhold til alkohol. Jeg drikker en enkelt øl eller et glas vin et par gange i ugens løb, fordi det smager dejligt. I weekenden drikker jeg normalt ikke voldsomt. Når jeg, eller vi, ind i mellem er ude til middag og lignende, drikker jeg gerne mere, måske 7-10 genstande over en hel aften, men ikke noget alarmerende. Normalt er jeg altså under 21 genstande om ugen.

Da jeg var teenager og i tyverne, drak jeg oftere end i dag. Udelukkende fordi jeg gik til flere fester og gik mere i byen. Jeg har således aldrig drukket til hverdag eller oplevet et egentligt afhængighedsforhold til alkohol. Og alligevel har jeg et problem.

Mit problem opstår til fester, hvor der bliver drukket igennem. Jeg har altid været lidt af en fest-abe, og jeg er vokset op med en ungdomskultur, hvor det ofte har været sådan, at "jo sjovere vi skal have det, jo mere drikker vi". Som yngre skal man finde sine begrænsninger, og derfor har jeg altid antaget, det var naturligt, at jeg af og til oplevede black-outs og opkastningsture, da jeg var yngre. Men at jeg stadig i en alder af 32 oplever at få lange black-outs og fuldstændig miste kontrollen, er skræmmende og meget ubehageligt.

Jeg er som skrevet sund og rask og har "godt omløb i pæren". Tit og ofte er det da heller ikke noget problem at gå til fest. Jeg fyrer den af, drikker med de andre og har grusomme tømmermænd dagen efter. Men tilstrækkelig ofte til, at det skræmmer mig, går det altså galt. Det er som om, min hjerne slår fra, og jeg bare forsætter på automatpilot. Således kan jeg bagefter høre fra dem, jeg var i byen med, hvordan vi festede og drak flere timer efter, min hukommelse slog fra. I bedste fald husker jeg brudstykker fra festen, i værste fald kan jeg knapt huske, hvordan jeg kom hjem.

Kan der være en medicinsk eller lægelig forklaring på min tilstand? Eller har jeg bare aldrig lært, hvornår jeg skal stoppe?

Hvad kan jeg gøre for at afhjælpe mit problem?

På forhånd tak for hjælpen.

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger

Du skriver at du er en 32 årig rask mand med et godt liv og et normalt forhold til alkohol, bortset fra, at du indimellem går til fester og drikker så meget alkohol, at du får deciderede "black-outs", det vil sige lange perioder, hvor du fester videre, uden at du dagen efter helt kan huske, hvad der foregik, og hvordan du kom hjem. Du anfører, at dette skræmmer dig, og du synes at disse store druk-ture indtræder for ofte. Endvidere efterlyser du en medicinsk/lægelig forklaring på din adfærd.

Alkohol (ethanol) er et stof med komplekse effekter: Det har på samme tid en stimulerende og en bedøvende eller sløvende effekt, og i store mængder er ethanol giftigt. Ethanol påvirker flere organer, men de effekter man umiddelbart lægger mærke til, er effekterne på hjernen, i dit tilfælde den stimulerende effekt, hvor du fester rundt i timevis på "automatpiloten" - og den giftige effekt på din læderede hukommelse.

Der er slet ingen tvivl om, at du drikker alt for meget, når du for alvor beruser dig! - Det er du også selv klar over, og du spørger, hvad du kan gøre for at afhjælpe problemet.

Du funderer måske over, om du eventuelt skal i behandling. Dertil vil jeg svare både be- og afkræftende. Hvis du skulle i behandling kunne du overveje en medicinsk eller en psykologisk behandling. For så vidt angår en psykologisk behandling, kan man anføre, at du - udover dit problem - umiddelbart lyder til at være psykisk sund og derfor måske ikke ville have det store udbytte af en sådan behandling.

For så vidt angår en medicinsk behandling bliver denne nok eksperimentel, da den normalt er tiltænkt personer med decideret alkohol-afhængighed, det vil sige alkoholikere. Du kunne overveje antabus i en periode, men med antabus er alkohol jo helt forbudt. Hvis man får antabus, kan man ikke drikke så meget som en dråbe alkohol, uden at opleve en meget ubehagelig og ikke helt ufarlig alkohol-antabus-reaktion. Som alternativ kan man overveje naltrexon, acamprosat, topiramat eller SSRI-præparaterne (sidstnævnte kaldet "lykkepiller"). Effekten af disse stoffer i forhold til alkohol er dog primært undersøgt hos patienter med alkohol-afhængighed, og effekten kan diskuteres.

Du vil af ovennævnte forstå, at jeg ikke umiddelbart kan garantere, at dit problem vil afhjælpes af en medicinsk behandling. Jeg forestiller mig imidlertid, at du er et af de mennesker, der kan profitere af en struktureret og pragmatisk tilgang til problemet.

Derfor vil jeg foreslå dig, at du beslutter dig for, hvor mange genstande du vil indtage, inden du går til de fester, hvor der bliver "drukket igennem" (jeg kan jo nok ikke overbevise dig om at blive hjemme!). Lav eventuelt et et klippekort, som du har i lommen hele aftenen (en genstand = et klip), så du hele tiden kan kontrollere, hvor meget du har drukket.

Du kan også tænke tilbage på de aftener, hvor du har mistet kontrollen og identificere det tidspunkt, hvor du begyndte at miste kontrollen. Hvis det eksempelvis er omkring midnat, så indstil alarmen på din mobil-telefon til kl. 23.00, og gå så ud på badeværelset, kig i spejlet, tal eventuelt til dig selv, og overbevis dig selv om, at du nu kun skal drikke soft-drinks. Du kan måske også forinden (i ædru tilstand) have skrevet 3 gode argumenter for at skifte til soft-drinks ned på en seddel.

En anden god strategi for at undgå at blive for beruset, når du er til selskab, er at nøjes med en cola som aperitif, drikke vand til hele måltidet, og så tage det første glas vin efter måltidet og styre helt udenom de djævelske cocktails og longdrinks, som man aldrig rigtigt kender styrken på. Med den strategi burde 5 glas vin kunne holde dig ved selskab fra kl. 22 til kl. 02.

Jeg håber, at du vil finde ovennævnte råd nyttige. Du skal vide, at din adfærd langt fra er unormal. Overalt i Danmark vil man en lørdag aften kunne møde mennesker, der atter har drukket langt mere, end de burde, og som derfor bevæger sig rundt på må og få i en sanseløst beruset tilstand (da en del af sanserne jo netop er svært nedsatte, ikke mindst hukommelse og dømmekraft).

Med venlig hilsen

Hans Mørch Jensen

Speciallæge i psykiatri og læge i alkohol-ambulatoriet "Lænken" i Herlev.


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Jeg har tidligere taget stoffer og haft et alkoholmisbrug- kan det være årsagen til min dårlige hukommelse?

2027-12-20 | 00:00

Hvor længe kan alkohol spores ved en CDT test?

2024-08-27 | 17:22

Jeg ryger hash istedet for at drikke alkohol. Er det mere skadeligt?

2021-11-20 | 00:00

Jeg kaster op ved mindste indtagelse af alkohol. Hvad kan jeg gøre?

2021-11-20 | 00:00

Druk er ikke ufarligt

2020-10-11 | 14:30

Jeg er energiforladt, når jeg ikke længere drikker?

2019-06-15 | 09:23

Hvordan kontrollerer jeg mit alkoholindtag

2018-04-8 | 20:16

Har jeg et alkohol-problem?

2017-12-2 | 01:07

Røget hash under graviditet, kan det have skadet barnet?

2015-03-10 | 00:00

Kan jeg være allergisk overfor alkohol?

2014-08-5 | 00:00

Jeg får black-outs, når jeg drikker mig fuld

2012-04-18 | 00:00

Kan nogen have puttet stoffer i min drink?

2011-05-13 | 00:00

Må jeg drikke alkohol med hepatitis C?

2009-04-14 | 00:00

Smertestillende piller - hvor mange er for mange?

2006-09-26 | 00:00

Hvordan kommer jeg ud af Kodimagnyl-misbrug?

2006-05-25 | 00:00

Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.