Brevkasse

Spørgsmål   Afhængighed og misbrug

Spørgsmål: Druk er ikke ufarligt

Hej Netdoktor

Jeg er en fyr på 19 år som har gået og tænkt på i noget tid hvordan alkohol egentlig påvirker min lever. Men jeg har ikke kunne finde nogen helt klare svar på mine spørgsmål nogen steder, så jeg håber i kan give et fornuftigt svar.

Jeg har godt læst det med at det anbefales ikke at drikke mere end 7 genstande for kvinder og 14 genstande for mænd om ugen, og også det med at man ikke skal drikke mere end 5 genstande på samme aften. Men her er spørgsmålet så:

Hvad sker der hvis man drikker mere end 5 genstande samme aften? Gennemsnitligt plejer jeg at drikke 9 genstande når jeg tager i byen eller til en anden fest, men den kan også godt ryge op på 12-14 genstande en sjælden gang i mellem (altså måske én gang om måneden max). Hvordan påvirker det så min lever hvis jeg drikker de ca 5-9 genstande en gang hver weekend, og så de 12-14 en sjælden gang imellem?

Jeg er bare bange for om jeg ved at drikke så meget på én gang allerede har ødelagt min krop fuldstændig uden at vide det selvom der er en uge, eller to's mellemrum. (Det skal også siges at nogle gange drikker jeg ikke i en måned, men der er gået minimum 2 måneder siden sådan en pause).

Vh, en fyr på 19 der ikke håber han sidder med en skrumpelever om nogle år...

Svar:

Kære spørger

Naturen må have forudset, at vi vil komme til at drikke alkohol, for vi har et enzym, der kan nedbryde alkohol (bortset fra nogle asiater, der ikke har det, og derfor tåler alkohol dårligt).

Du spørger til, hvor meget man kan tåle, uden at det går ud over de indre organer, især leveren.

Her må man skelne mellem her-og-nu-virkninger og så de mere langsigtede.

Hvis man som mand drikker 5 genstande indenfor indenfor 2 timer er der risiko for alkoholforgiftning. Så får man opkastninger, påvirket vejrtrækning, dehydrering, der fører til et lavt blodtryk, evt. kramper og påvirkning af hjernen. Man ender ofte på hospitalet.

Hvis man indtager det store antal genstande, du gør nogen gange, er der ikke meget tvivl om, at mange leverceller vil gå til grunde. I mellemliggende tørlagte perioder vil der ske en genopbygning, men der vil også kunne indtræde begyndende fedtlever og ardannelse, som er en slags forstadier til skrumpelever.

Med så store indtagelser af alkohol er der også risiko for, at man kan få en akut bugspytkirtelbetændelse, der medfører voldsomme mavesmerter.

Hvis nogle af situationerne fører til lægebehandling, risikerer man at få en kedelig anmærkning, hvis man senere i forbindelse med en ansættelse bliver bedt om en helbredserklæring.

Der er således mange gode grunde til at holde sig fra at indtaget store mængder alkohol indenfor et kortere tidsrum.

Det må være muligt at more sig på mindre mængder.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i mave-tarmsygdomme


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Druk er ikke ufarligt

2020-10-11 | 14:30


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.