Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Allergi

Forskere har fundet celle med ansvaret for allergi

I et nyt studie har forskere fra blandt andet Danmark identificeret den specifikke celletype, som bærer ansvaret for, at man udvikler allergi. Læs mere her.

Offentliggjort: 12. Februar 2024

I et nyt studie har forskere fra blandt andet Danmark identificeret den specifikke celletype, som bærer ansvaret for, at man udvikler allergi. Det kan være gavnlig information, så den nuværende behandling til allergikere kan forbedres, og nye lægemidler kan udvikles.

Kløende øjne, løbende næse og nyseture. Symptomerne på allergi er en generende plage for mange tusinde danskere. Derfor er det vigtig viden, der nu er kommet fra et nyt studie udført af canadiske og danske forskere. Undersøgelsen viser nemlig, at en særlig celletype kan være kilde til allergi. Det nye fund kan hjælpe forskere på vej til at forbedre den eksisterende behandling for allergikere, men samtidig også bidrage til udviklingen af nye former for allergimedicin.

Celler fra immunforsvaret kan være årsagen til allergi

I undersøgelsen har man analyseret blodprøver fra folk med allergi. Resultaterne viser, at de såkaldte hukommelses B-celler, der findes i blodet, kan være årsag til allergi. Cellerne er en del af immunforsvaret, og normalt har de til formål at producere antistoffer i blodet, og dermed beskytte kroppen mod sygdom, men ifølge det nye studie producerer nogle af cellerne altså også IgE. IgE er det, der kan udløse en allergisk reaktion.

Selvom allergi er en udbredt sygdom på verdensplan, har der været stor uvished om, hvad årsagen til det er.. Derfor er forskerne bag undersøgelsen begejstrede for den nye viden, der kan have betydning for allergikeres mulighed for behandling, fordi man nu kan udvikle lægemidler, som i langt højere grad kan målrettes mod den specifikke celletype, der er årsagen til allergi.

Hvad er (straks)allergi?

  • Allergi er en overfølsomhedssygdom, hvor kroppen reagerer på et stof. Nogle af de mest allergifremkaldende stoffer, der findes i luften, er fx husstøvmider og pollen.
  • Når der opstår en allergisk reaktion, kommer kroppens immunforsvar i beredskab, og kroppen danner antistoffer mod stoffet.
  • De mest almindelige symptomer er irriterede øjne, næse- og hudkløe, løbende næse, gentagne nys samt anfaldsvis vejrtrækningsbesvær og hoste

Kilder: Dagens Medicin, Netdoktors egen artikel om allergi

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.