Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Allergi

Vacciner mod allergi holder i 5 år

Ny undersøgelse viser, at allergivacciner ikke har en effekt i længere tid end 5 år. Læs mere om undersøgelsen her.

Offentliggjort: 30. Januar 2024

Ny undersøgelse fra Statens Serum Institut viser, at vacciner mod græs-, birk- eller bynkeallergi - også kendt som pollen allergen immunterapi - har en holdbarhed på 5 år.

Mange danskere døjer med pollenallergi, og det kan være til stor gene. Hvis antihistamin og næsespray ikke hjælper tilstrækkeligt, vælger nogle at blive vaccineret. Det kan man gøre enten ved indsprøjtning eller tabletbehandling over en periode på 3 til 5 år.

Indtil nu har det været svært at konkludere, hvor længe vacciner mod pollenallergi har en effekt. Det skyldes, at man i tidligere undersøgelser ikke har haft en opfølgning over længere tid. Resultater fra en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut viser, at allergivacciner ikke længere har en effekt 5 år efter start på behandlingen.

Behovet for næsespray stiger efter 5 år

Undersøgelsen er udført i et samarbejde mellem forskere fra Aalborg Universitet og Kræftens Bekæmpelse, og mere end 23.000 pollenallergikere har deltaget. Der bliver konkluderet, at allergivacciner mindsker patienternes brug af næsespray de første 5 år. Men efter de 5 år er der ingen forskel på behovet for næsespray hos pollenallergikere, der er blevet vaccineret, og pollenallergikere der ikke er.

Spekulerer du på, om allergivaccination er en mulighed for dig? Eller har du brug for mere viden omkring allergivaccination? Så kan du kontakte din læge for yderligere information og vejledning.REPLACE_THIS

Hvad er allergivaccination (immunterapi)?

  • Allergivaccination gives til allergikere, der ikke tåler forskellige typer af pollen (fx græs, birk og bynke). Det er desuden en mulighed, hvis man er allergisk over for eksempelvis husstøvmider og insektgifte.

  • Vaccinerne virker ved, at man får indsprøjtninger eller tabletbehandling gennem 3 til 5 år. Hvor indsprøjtninger gives flere gange årligt i 3-5 år, gives tabletbehandling hver dag i 3 år.

  • Gennem tiden bliver kroppen vænnet til det stof, som man er allergisk overfor. Nogle vil have stor gavn af behandlingen, hvis anden medicin mod allergi ikke virker tilstrækkeligt.

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her

Kilder: Statens Serum Institut, Sundhed.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons