Fakta om børnesår (Impetigo)

Hvad er børnesår?

Børnesår er hudinfektioner med bakterierne stafylokokker eller streptokokker og er ret almindelige. Da det især er børn, der får disse infektioner, kaldes de populært for børnesår. Et andet navn er impetigo.

Hvordan ser et børnesår ud?

Børnesår kan starte på en tilsyneladende sund hud, men som regel er det en lille rift eller et kløende eksem, der er starten på et børnesår. Den lille røde, kløende plet udvikler sig i løbet af få dage til en lille blære med gulligt pus. Senere kommer der en sårskorpe samtidig med, at der måske dukker nye pusfyldte blærer op i nærheden eller andre steder på kroppen.

Som regel begynder børnesår i ansigtet og især omkring næseborene og på bagsiden af ørerne.

Hvem er i smittefare?

Børn og unge med en kløende hudsygdom som for eksempel børneeksem er specielt udsatte for at udvikle børnesår, derfor er god hudpleje meget vigtig for at forebygge en infektion. Børnesår smitter ved kontakt.

Hvordan behandler man børnesår?

Har du mistanke om børnesår, så kontakt din læge. Kun receptpligtig medicin vil kunne hjælpe, og det skal helst ske, inden barnet har smittet søskende eller de andre børn i børnehaven.

  • Behandling består af vask med vand og sæbe og efterfølgende lufttørring. Man kan også anvende klorhexidin-opløsning.

  • Behandling med bakteriedræbende salve (antibiotika) har dokumenteret effekt. Ved større områder kan man bruge antibiotikamikstur eller tabletter.

  • Ved behandling med salve er det vigtigt at få opblødt skorperne og fjerne dem. For det er under disse skorper, bakterierne lever, og behandlingen bliver derfor langt mere effektiv, når skorperne er fjernet.

  • Hvis barnet har børneeksem er det vigtigt, at det bliver behandlet effektivt

Hvad kan man selv gøre?

  • Man skal huske sine børn på, at de ikke må klø i sårene.
  • Barnet skal vaske hænder tit og bruge sin egen kam, børste, vaskeklud og håndklæde.
  • Barnet kan eventuelt bruge håndsprit, som fjerner bakterier effektivt.
  • Barnets negle skal klippes korte.
  • Lær barnet god hygiejne og forklar, at det ikke må pille næse, bide negle eller sutte på fingrene.

Hvornår i skole og daginstitution?

Børn må først komme i daginstitutionen, når sårene er tørret ind og skorperne faldet af, og barnet dermed er smittefri. Små børn har generelt ikke forståelse for renlighed og vil hele tiden røre ved sårene og kradse i dem, og det giver en større risiko for smitte.

Skolebørn må normalt komme i skole, selv om det har børnesår, evt kan et enkelt sår dækkes med plaster, for at mindske risiko for spredning.

Læs mere om BØRNESYGDOMME

Sidst opdateret: 30.06.2015