Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sunde børn

Skarlagensfeber

Skarlagensfeber er et hududslæt, som oftest rammer børn i forbindelse med halsbetændelse. Symptomerne er udslæt og en meget rød "hindbærtunge". Læs mere om skarlagensfeber her.

Opdateret: 13. December 2023

Fakta om skarlagensfeber

  • Skarlagensfeber er hududslæt i forbindelse med halsbetændelse
  • Symptomerne er halsbetændelse, udslæt, der begynder i ansigtet, meget rød tunge og afskalning efter fem til syv dage.
  • Skarlagensfeber behandles med antibiotika og er sædvanligvis ikke alvorligt.

Hvad er skarlagensfeber?

Skarlagensfeber er hududslæt i forbindelse med halsbetændelse forårsaget af bestemte bakterierne kaldet streptokokker. Sygdommen rammer især børn, men kan ses i alle aldre. Karakteristiske symptomer er hududslæt og 'hindbærtunge'. Sygdommen behandles med antibiotika . Forløbet er sædvanligvis ikke alvorligt.

Hvoradan smitter skarlagensfeber?

Man smittes med streptokokker enten ved direkte kontakt eller ved luftbårne dråber. Skarlagensfeber optræder som regel samtidig med en halsbetændelse udløst af streptokokker.

Skarlagensfeber uden halsbetændelse

Skarlagensfeber-udslettet kan dog også ses i forbindelse med streptokokinfektioner andre steder på kroppen, for eksempel betændelse i huden. Årsagen til dette er, at nogle streptokokker, producerer bestemte stoffer (såkaldte toksiner), som fremkalder udslæt. Det er de samme stoffer, som forskellige streptokokker danner. Kroppen danner antistoffer imod disse toksiner, og man kan derfor kun få skarlagensfeber én gang i livet. Skarlagensfeber kan således betragtes som et led i en streptokokinfektion og ikke som en selvstændig sygdom.

Skarlagensfeber
IStock.com

Symptomerne på skarlagensfeber?

  • Halsbetændelse med ondt i halsen, synkesmerter og feber.

  • Udslæt, der begynder i ansigtet. Dog er området omkring munden undtaget, og det kan derfor fremstå som om man er bleg omkring munden. Udslættet breder sig til kroppen og arme og ben. Det fortager sig igen efter tre til fem dage. Varigheden kan dog også være væsentligt kortere.

  • 'Hindbærtunge'. Tungen er meget rød.

  • Afskalning efter fem til syv dage dels på kroppen og dels i håndflader og fodsåler.

Hvordan behandles skarlagensfeber?

Streptokokker behandles med penicillin. I tilfælde af penicillinallergi behandler man med makrolid, som også er et antibiotika.

Hvad kan man selv gøre?

  • Ved tegn på halsbetændelse, feber og udslæt er det en god idé at søge læge.

  • Synkesmerter lindres med varme drikke og blød kost.

  • Drik rigeligt med væske.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvordan stiller lægen diagnosen skarlagensfeber?

Lægen stiller diagnosen udfra sygdomsbilledet og eventuelt en prøve fra halsen (halspodning).

Udsigt for fremtiden

Forløbet er sædvanligvis ikke alvorligt, og sygdommen er overstået i løbet af en uges tid. Udslættet kan være meget kortvarigt, det gælder især, hvis den syge hurtigt får antibiotika.

Ved skarlagensfeber kan der opstå de samme komplikationer som for halsbetændelse . Ved andre betændelsestilstande med skarlagensfeber afhænger forløbet af hvilken betændelse, der er årsag til skarlagensfeberen.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.