Annonce

Jeg bliver aldrig brun...

Spørgsmål

Hej

Jeg har altid haft meget svært ved at blive brun - har aldrig været rigtig brun, men tit meget rød og nødt til at bade med t-shirts osv.

Mit hår er brunt med rødt skær og mine øjne er grønblå. Jeg er enormt ked af min farve og mindes om den nærmest hver dag og selvfølgelig især i sommermånederne. Min bror har også altid været meget hvid, men begyndte for et års tid siden at tage solarie.

Han er nu ret solbrun og jeg er derfor i tvivl om jeg burde gøre det samme. Jeg bruger selvbruner og alting, men det er så besværligt og gør jo ikke at jeg kan bade som jeg vil.

Er der overhovedet noget jeg kan gøre udover solarie? Er solarie en ok mulighed når man er så bleg og bliver så hurtigt rød hvis jeg tager det i små doser? Er der nogen piller jeg kan tage eller noget andet jeg kan gøre?

For at være ærlig så kan jeg ikke overskue et helt liv med så meget fokus på at være brun når det ikke er en mulighed for mig.

Det skal dog nævnes, at jo blegheden er et stort problem, men et andet problem er at min hud er relativt gennemsigtigt (til tider blå/lilla), hvilket gør det hele værre. Såfremt jeg "blot" var bleg ville det måske fylde mindre hvis ikke jeg var blå og lille også...

Kan du/i hjælpe?

Jeg sætter pris på jeres tid, tak.

Pige/kvinde, 22 år, 177 cm, 55 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Hej Spørger,

At bevæge sig rundt i solen eller måske endda solbade kan for nogen være stor nydelse. Vi ved også at bevæger vi os rundt i solen har det en positiv indvirkning på humøret og hjælper kroppen til at omdanne D-vitamin. Desværre kan solens stråler også have nogle uheldige konsekvenser som kan medføre øget risiko for hud- og modermærkekræft.

Det er derfor særligt vigtig man beskytter sig afhængig af hudtype. Jo lysere hud, jo lettere tendens til at blive skoldet, jo lysere hår mv. jo mere sart hud og dermed større behov for solbeskyttelse.

De kunstige stråler som solarier udsender minder om solens stråler og kan dermed have samme uheldige konsekvenser.

At man I nogle kredse har særligt fokus på at opnå f.eks. en bestemt hudfarve bør ikke underminere den helbredsrisiko man da løber.

Venlig hilsen,

Ole Laursen-W.

Kommende speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 21.06.2018

Annonce