Annonce

Jeg har konstant skedesvamp

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål til Netdoktor.

Jeg lider HELE TIDEN af svamp i skeden, jeg behandler det med lægeordineret creme og medicin, men der går allerhøjst 2-3 måneder også er det tilbage igen. Det kommer ofte efter menstruation, som gør jeg netop vælger at springe den over for det meste, så har ca menstruation mellem 3-4 gange om året.

Jeg har tænkt på diagnosen diabetes, men jeg har ingen andre tegn på lidelsen andet end svamp i skeden.

Jeg har været til lægen med det, og han gav mig bare nogen kapsler, men som sagt så vender det tilbage. Jeg har det alt fra 4-8 gange om året, måske mere eller mindre.

Hvad kan ellers skylde, at jeg nærmest kronisk har svamp. Det klør som en i pokker, og jeg bliver så træt hver gang det sker.

Jeg håber jeg kan få lidt afklaring.

Mvh mig

Pige/kvinde, 20 år, 177 cm, 98 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære “mig”.

Candida er navnet på den til tider irriterende gærsvamp, som med forkærlighed holder til i skeden og omegn.

Den “holder til” og trives godt i skedens sekret. 30 procent af voksne kvinder har candida uden at vide det. Kun når den naturlige flora af mikroorganismer i skeden forskydes, viser candida sit sande ansigt, går til angreb på slimhinden i skeden, som bliver irriteret, rød og svullen med kløe og svie til følge.

Det kender du kun alt for godt.

Normalt holder mælkesyrebakterier i skedens sekret dette surt og holder candida i skak, men hvis der sker ændringer, øges vækstbetingelserne for svampene, og så har vi misèren.

Medvirkende kan - og jeg nævner det i rap og hurtigt efter hinanden - sikkert være antibiotika, sukkersyge, immunsygdom, steroider, P-piller, sygdomssvækkelse, energisk vask med sæbe og vand, hormonelle ændringer op mod menses og tætsiddende trusser, dårligt humør og stress - og kombinationer af det hele.

Kort sagt: det er svært at finde “synderen” - men det er ingen påført sygdom, og det smitter ikke.

Du skriver, at du får P-piller og Lamictal. Om årsagen til det sidste nævner du ikke noget, (men jeg går ud fra, at du ved, at Lamictal ikke trives så godt med P-piller). Jeg har ingen viden om, at Lamictal skulle kunne øge risikoen for svamp.

Du skriver også, at du vejer 98 kilo. Det behøver ikke i sig selv at øge risikoen for skedesvamp. Men det kan ikke udelukkes. Der er altså mange “gode” grunde til, at du gang på gang får skedesvamp. Men hvad skal du gøre?

Nej, der findes ingen kur, som klarer problemet for altid. Men du må prøve at eliminere nogle af de førnævnte faktorer, hvis du kan. Ellers er der ingen vej uden om ny kur mod svampene og eventuelt skifte præparat efter lægens ordination. Der er nogle svampe som er mere genstridige end andre.

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 28.12.2018

Annonce