Hvad er underlivssmerter?
Langt de fleste kvinder kender til underlivssmerter.
Underlivssmerter er smerter lokaliseret lavt i maven hos kvinder, der har haft deres første menstruation. Underlivssmerter beskrives oftest af kvinden som smerter, der føles, som om de kommer fra de indre kvindelige kønsorganer - det kan være fra livmoder, æggeledere og/eller æggestokke. Men om smerterne reelt stammer fra de indre kønsorganer eller de kommer fra tarm eller blære, det kan være svært at afgøre både for kvinden selv og for lægen, der undersøger hende.
Hvilke normale årsager er der til underlivssmerter?
Der kan være mange årsager til underlivssmerter, men nogle af de mere normale årsager er:
Ægløsningssmerter
Nogle kvinder får smerter, når de har ægløsning. Smerterne opstår, fordi der kommer en lille smule væske ud i bughulen, når ægget kommer ud af ægblæren på æggestokken. Da de to æggestokke skiftes til at afgive et æg, vil kvinden ofte føle smerten skiftevis på højre side i den ene cyklus og i venstre side ved den næste cyklus. Smerten varer typisk et par timer.
Menstruation
I forbindelse med menstruation kan der optræde to slags smerter. Kvinden kan mærke krampelignende, turevise smerter, som kommer fra de sammentrækninger, som der sker i livmoderen, når slimhinden afstødes ved menstruationen. Smerterne er typisk værst, når menstruationen er på sit højeste.
Den anden type smerter optræder, når den afstødte slimhinde og blod samtidig med at løbe ud gennem livmodermunden ud i skeden, også løber bagud gennem æggelederne og ud i bughulen. Dette kaldes også for retrograd menstruation. De fleste kvinder oplever retrograd menstruation, men graden af det varierer meget fra kvinde til kvinde. De kvinder, der oplever svære menstruationssmerter hver eneste måned, har formentlig en høj grad af retrograd menstruation.
Nogle kvinder med stærke menstruationssmerter, har hver måned brug for smertestillende medicin og/eller sengeleje og sygemelding, mens andre slipper med bare at registrere, at nu er menstruationen vist på vej og kan fortsætte med deres daglige gøremål.
De ovenfor beskrevne smerter er smerter, der optræder i forbindelse med en helt naturlig menstruationscyklus.
Nyhedsbrev
Nyhedsbrev om overgangsalder
I Netdoktors nyhedsbrev kan du blandt andet få viden om, hvad der sker i kroppen under overgangsalderen.
Du kan også blive klogere på den nyeste behandling, og så kan du få gode og konkrete råd til, hvordan du kan håndtere gener og symptomer i overgangsalderen.
Tilmeld dig her
Hvilke unormale årsager er der til underlivssmerter?
Der findes også en række tilstande i underlivet, som er normale, men som man skal være ekstra opmærksom på. Disse giver også smerter:
Alt hvad der irriterer bughinden giver smerter, og både luft, blod og væske irriterer bughinden:
Luftsmerter: Optræder kun efter operation, hyppigst efter kikkertoperation, hvor bughulen har været blæst op med kuldioxid.
Smerter fra blod: Optræder ved blødning fra cyste på æggestokken eller fra en graviditet uden for livmoderen. Sådanne smerter kan også optræde ved menstruation hos de kvinder, der har livmoderslimhinde uden for livmoderen (læs mere om dette nedenfor i afsnittet om endometriose),. Blod giver større irritation af bughinden end luft og væske, og kvinden vil typisk være svært dårlig ved blødning ud i bughulen.
Smerter fra væske: Kan som ovenfor beskrevet optræde ved ægløsningen, men der kan også opstå væske, hvis en cyste på æggestokken brister. I sådanne tilfælde er smerterne værre og varer længere tid end ved ægløsning, fordi mængden af væske er større.
Smerter fra pus: Se nedenfor.
Underlivsbetændelse: Ved underlivsbetændelse skyldes smerterne infektion i slimhinden i livmoderhulen og i æggelederne. Smerterne opstår, fordi livmoder og æggeleder bliver varme, hævede og spændte. Smerterne bliver betydeligt værre, hvis betændelsen udvikler sig til, at der kommer pus ud i bughinden. Kvinder som tidligere har haft underlivsbetændelse, kan af og til mærke underlivet. Dette kan skyldes arvæv og mindre sammenvoksninger efter infektionen - eller spændte og ømme muskler. Disse smerter kan være ret konstante, men bliver ofte værre, hvis man bliver anspændt eller belastet.
Spontan abort og graviditet uden for livmoderen giver også smerter i underlivet. Har man mistanke om dette, bør man tage til sin egen læge og blive undersøgt.
-
Smerter ved samleje: Hvis man oplever smerter ved samleje, kan det være smerter, der er udløst fra livmoderhalsen, livmoderen, æggeledere, æggestokke eller bækkenbundsmusklerne.
Ved smerter fra livmoderhalsen, som opstår, når penis støder mod den, kan der være tale om betændelsestilstand på livmoderhalsen.
Ved smerter fra livmoder, æggeleder eller æggestok, er det vigtigt, at man bliver undersøgt for sygelige tilstande i disse organer.
Smerter fra bækkenbundsmusklerne optræder, hvor bækkenbundens muskulatur er blevet sæde for myoser, hvor bækkenbundens muskler står i en konstant spændingstilstand. Dette kan være følge af kroniske underlivssmerter og kræver behandling i form af udspændings- og afspændingsøvelser.
Endometriose: Ved endometriose har man smerter, der er udløst af, at der befinder livmoderslimhinde et andet sted end i livmoderen, typisk i bughulen. Man bløder dermed i samme takt, som slimhinden inde i livmoderen. Denne tilstand kan være meget smertefuld. Først kommer smerterne i forbindelse med menstruationen, men sidenhen også mellem menstruationerne, udløst af sammenvoksninger og arvæv i bughulen.
En speciel type svære smerter kan optræde hvis æggestokken afklemmes fra sin blodforsyning. Det kan ske, hvis tarmene i deres normale bevægelse griber fat i æggestokken, og får den til at dreje sig om sin egen stilk. Det sker sjældent, uden at der er en cyste på den pågældende æggestok. Sådanne smerter opstår pludseligt, er meget intense og ofte ledsaget af kvalme og opkastninger. Hvis man ikke bliver opereret inden for få timer, kan æggestokken blive afklemt og miste blodforsyningen, og det betyder, at den ikke længere kan fungere.
Hvordan føles smerterne?
Som ved alle andre former for smerter er der stor individuel forskel på, hvordan underlivssmerter opleves og beskrives. Der er mange slags smerter.
Pludseligt indsættende smerter er karakteristiske for bughindens reaktion, når væske, pus eller blod trænger ud i bughulen, og smerterne beskrives typisk som jag eller stik. Bughinden "vænner sig" lidt til irritationen, og smerterne kan aftage, men kommer igen hvis der trænger mere væske, pus eller blod ud. Det er smerter ved for eksempel blødning ved graviditet uden for livmoderen eller en cyste på æggestokken, der brister eller bløder. Sådanne smerter er uafhængige af kvindens cyklus.
I de tilfælde hvor æggestokken drejer sig om sin egen stilk, vil man ofte opleve kraftige smerter, der kommer og går i takt med, at æggestokken drejer (og derved afklemmer blodforsyningen) og drejer tilbage igen, så blodet løber frit.
Smerter, der er relateret til kvindes cyklus, som smerter ved ægløsning, menstruation og endometriose er karakteriseret ved, at de optræder regelmæssigt, afhængig af cyklus. Stærke menstruationssmerter beskrives som veagtige, krampagtige og trykkende. Smerter i forbindelse med menstruation kan også stamme fra tarmene, som kan udvise øget aktivitet med kolikagtige, turevise smerter ledsaget af løs afføring.
Som beskrevet kan smerter fra underlivsorganerne have meget forskellig karakter. Den enkelte kvinde har sin egen tærskel for, hvornår smerterne er ud over det, hun kender fra sin normale cyklus. Det er vigtigt at reagere på smerter i underlivet, ikke mindst hvis smerterne er ledsaget af andre symptomer som for eksempel:
- feber
- ændret udflåd
- voldsomme opkastninger
- påvirket almen tilstand (for eksempel lavt blodtryk eller høj puls)
Hvordan ved man smerterne kommer fra underlivet?
Hvis det gør ondt ude i siderne - dybt og nede ved lysken - kan smerterne stamme fra æggestokke eller æggeledere, men smerterne kan være svære at skelne fra smerter udløst fra for eksempel tyktarmen eller bækkenbundsmuskulaturen. Du bør gør til lægen, hvis du er i tvivl.
Hvilke smerter kan minde om underlivssmerter?
Smerter fra tarmregionen
Mange sunde og raske kvinder oplever smerter i underlivet. Det kan være tilbagevendende smerter til venstre i underlivet og lidt højere oppe, af kolikagtig (smerter der kommer og går) og sammenknibende karakter. Smerterne kommer typisk lidt op ad dagen eller ud på eftermiddagen. De er som regel ledsaget af en fornemmelse af udspilethed og kan være så voldsomme, at man må lægge sig og bukke knæene op mod maven. Den type smerter stammer kun sjældent fra underlivsorganerne, men snarere fra tyktarmen. Altså en slags tyktarmskolik.
Hvis man jævnligt plages af den slags smerter, bliver man naturligvis bekymret. Det bedste man kan gøre, er at blive undersøgt hos lægen. Kun på den måde kan man få mistanken om for eksempel forandringer i underlivet, vandsvulster på æggestokkene og lignende ud af hovedet.
Smerter fra urinvejene
Smerter der stammer fra urinvejene, som for eksempel ved blærebetændelse og andre infektioner, giver som regel flere symptomer. Det kan være hyppig eller sviende vandladning, som er typisk for blærebetændelse.
Hvad kan lægen gøre?
Ved akut opståede smerter som ikke forsvinder igen, og som kvinden ikke kan genkende, vil der ofte være god grund til at søge læge akut eller næste hverdag, afhængig af hvor kraftige smerterne er, og hvilken situationen man er i - fx om man er tidligt gravid, lige har fået anlagt spiral eller andet.
Hvis man kender årsagen til ens smerter, kan man typisk selv også behandle dem - og udholde dem.Lægen vil i forbindelse med undersøgelse for underlivssmerter altid spørge:
- om dine menstruationer er regelmæssig/ ikke-regelmæssig ,
- hvor mange dage, du bløder under menstruation
- hvor langt interval, der er mellem blødningerne
- dato for sidste menstruation)
- hvilken prævention, du bruger
- hvor meget og ofte, du tisser
- om din afføring er normal
- om du har kvalme eller har kastet op
- om du har feber
Når man taler med sin læge om underlivssmerter, er det naturligt, at tale om sexlivet og livet i almindelighed. Underlivsorganerne er så tæt knyttet til de områder, som er af stor betydning for alle mennesker, nemlig sex, forelskelse, kærlighed, evnen til at sige til og fra og ikke mindst muligheden for aktuelt eller på sigt at kunne få børn. Bringer lægen ikke disse emner på banen, må man slev tage fat på de ting, der er vigtige for en.