Annonce

Lichen Sclerosus i underlivet, har jeg det?

Spørgsmål

Hej.

Jeg lider af Lichen Sclerosus i mit underliv, som jeg fandt ud af for et år siden.

På grund af dette har jeg mange gener som rifter der ikke heler, tør hud, kløe, svie og til tider bliver jeg hudløs.

Mit spørgsmål er om det kan sprede sig om bagtil? da jeg er begyndt at få rifter, kløe og svie deromme også.

Grunden til at jeg spørger herinde er fordi at det næsten ikke er til at komme igennem til min læge, da der altid er optaget, så derfor har jeg valgt at spørge jer, inden at jeg bestiller tid til undersøgelse, da der jo ikke er nogen grund til at bestille tid, hvis det ikke kan sprede sig dertil.

Mvh. Malene

Pige/kvinde, 22 år, 176 cm, 110 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære Malene. Du starter dit brev med at fortælle, at du det sidste års tid har lidt af Lichen Sclerosis. Jeg ville ønske, jeg kunne spørge dig: hvor ved du det fra? Har du læst dig til det? Eller er det konstateret ved undersøgelse hos lægen, som ved mistanke kan tage vævsprøve til mikroskopi og få det bekræftet? Jeg tillader mig umiddelbart at tvivle lidt på diagnosen, idet denne lidelse overvejende ses hos kvinder i overgangsalderen

Hvis du vil vide mere om Lichen Sclerosis, kan jeg anbefale, at du kikker her på Netdoktor og slår den op. Her kan du læse en lang historie, som jeg for en del år siden skrev netop om Lichen Sclerosis.

Nej, mit umiddelbare forslag til en diagnose er Lichen Simplex, et kronisk eksem - neurodermatitis - som ud over hudforandringen i skridtet også er præget af betydelig kløe. Men diagnosen skal bekræftes af en specialist - en gynækolog eller dermatolog - inden du bliver sat i behandling med potent creme eller salve, som er på recept. Men i det hele skal du sørge for, at huden ikke “tørrer ud”. Det gør du ved flittig brug af fede cremer eller salver. Det gør du allerede, men bed alligevel om et godt råd hos din læge, for det kan godt brede sig til hele skridtet

Jeg synes du skal væbne dig med tålmodighed og se at komme igennem og få en tid hos din læge. Og så snakke lidt om det hele. Om livet, om stress og pres og sikkert meget mere. Måske også om det faktum, at du vejer 110 kilo og måske har brug for hjælp til at komme ned i nærheden af din normalvægt, som er under 80 kilo. Det vil være godt ikke bare for huden i skridtet men for "hele dig”.

Mange venlige hilsener

Erik Fangel Poulsen, specialist i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 29.03.2018

Annonce