Annonce

Blod fra endetarmen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor.

Jeg har i en meget lang periode oplevet af og til at se blod i afføringen/på toiletpapiret når jeg går på toilettet. Første gang jeg husker det skete var jeg ca. 10 år og jeg er 23 år nu.

Det kommer meget i perioder og det drejer sig ikke om meget blod, men kun lidt frisk rødt blod på toiletpapiret og nogle gange i toilettet. Når det sker, kan jeg for det meste mærke det inden, da det også gør ondt, og nogle gange gør det meget ondt når jeg har været på toilettet. Jeg mistænker i høj grad en rift/analfissur, men jeg vil virkelig meget nødig tjekkes ved lægen, da det godt nok er grænseoverskridende. Jeg tænker også at nu jeg har levet med det så længe, kan det næsten umuligt være noget alvorligt, men det er stadig ikke rart at se blod nogle gange, når jeg har været på toilettet.

I øvrigt kan der godt gå månedsvis, hvor det ikke sker, og så pludselig kan det ske igen en gang, og så går der igen måneder før jeg igen oplever det.

Kan du svare på om det ikke lyder som kronisk analfissur eller måske noget andet?

Og kan jeg gøre noget ved det?

Pige/kvinde, 23 år, 164 cm, 65 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Det er mest sandsynligt at det drejer sig om hæmorider. Selve ordet kommer fra græsk og betyder blod, der flyder. Hæmorider er lokaliseret lige inden for endetarmsåbningen (anus), og er blodårer, der ligger under slimhinden. Især hvis der ind i mellem er tendens til hård afføring, kan de bløde. En rift (fissur) er et kronisk sår, der giver smerter, men sjældent vil bløde.

Det er lidt usædvanligt, at det allerede er startet i barneårene. Under alle omstændigheder bør det undersøges af en speciallæge med en kikkertundersøgelse, så man får fastslået den egentlige årsag til blødningerne. Det drejer sig også om at få ro i sindet. Behandlingen vil i første omgang være den såkaldte elastikbehandling, hvor hæmoriderne afsnøres med en særlig teknik. Herefter ophører blødningerne.

Samtidig er det vigtigt allerede nu at gøre afføringen så blød som mulig. Det kan ske med en fiberrig og fedtfattig kost, rigelig væske daglig, og megen motion. Så vil afføringen komme automatisk hver dag uden det store besvær.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

dr.med., ph.d.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 06.08.2018

Annonce