Annonce

Dårlig ånde fra tarmen?

Spørgsmål

Hej

Jeg har i en årrække på cirka 5 år, haft problemer med dårlig ånde. Jeg har været til tjek ved øre-/halselæge til snak om at få fjernet mandler, men han mente ikke dette ville gavne.

Derudover har jeg i de seneste 1-2 år haft problemer med lugtende underliv. Min kæreste beskriver det som værende en sur, fiskeagtig lugt, og kan i de slemmeste perioder sagtens lugte det selv.

Disse to ting, er ting der tilsammen giver problemer i forhold til min kærestes og mit forhold på det intime plan, samt det skaber problemer når jeg snakker med folk der sidder/står tæt på mig. Mine forældre har nævnt problemet med min ånde for mig flere gange, samt min kæreste til tider nævner det flere gange på daglig basis...

Vil hører om det evt. kan have noget med madvaner, motion eller lignende at gøre. Generelt synes jeg ikke jeg spiser meget fed mad, samt jeg går ture hver dag, og er derfor ikke stillesiddende. Det kunne dog være at det ville kræve endnu mere fokus på kost og motion? .. Eller om det er noget helt andet der skal kigges på?

På forhånd, tak for hjælpen :-)

Med venlig hilsen

En spørger

Pige/kvinde, 20 år, 175 cm, 80 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Du beskriver så rigtigt, hvor ubehageligt det er i forhold til sine omgivelser, at have dårlig ånde. Du har været hos en øre-næse-halslæge, og mange vil også have været til tandlægen, for at spore, hvor den dårlige ånde kommer fra.

Imidlertid er det ret overset, at den kan komme fra tarmen, nærmere betegnet fra tyktarmen. Hos mange mennesker i den vestlige verden sker der her en uhensigtsmæssig ophobning med al for store mængder af afføring, selv om der er daglige besøg på toilettet. Det kaldes en skjult forstoppelse. Fra afføringen udvikler bakterier en blanding af mange luftarter bl.a. også nogle svovlholdige, der lugter ilde. Prutterne kommer til at lugte af det, men hvad værre er, så går luftarterne også over i blodbanen, føres til lungerne, og blandes i udåndingsluften. Og så har vi den dårlige ånde, der altså lugter lidt af afføring. Når det er rigtig slemt, kan lugten også spores i sveden.

Det bedste man kan gøre i første omgang er at rense tyktarmen tom på samme måde, som skulle man gennemgå en kikkertundersøgelse (udrensningsmidlet købes på apoteket). Da tyktarmen formentlig står for meget stille i det daglige, skal den stimuleres til mere bevægelighed. Det er her vigtigt at følge de officielle kostråd, med stor indtagelse af fibre (fuldkorn, grøntsager, frugt, evt. suppleret med et fibertilskud HUSK) og samtidig sikre en god væskeindtagelse dvs. 1 glas i timen (vand, te, kaffe). Dertil kommer motion på daglig basis, gerne noget, hvor man får sved på panden.

Det kan i nogle tilfælde være nødvendigt at stimulere tyktarmen yderligere med peristaltikfremmende medicin (receptpligtig).

Underlivslidelsen kan enten være skedekatar eller såkaldt bakteriel vaginose, som du bør få behandlet hos en gynækolog.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Seniorforsker

Speciallæge i mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 09.03.2019

Annonce