Annonce

Dupuytrens kontraktur - jeg vil ikke opereres!

Spørgsmål

Hej Netdoktor

Jeg har fået konstateret begyndende kuskefingre, Dupuytrens kontraktur. Det er indtil videre kun strenge og knuder ud til langefinger, men ringefinger er lidt på vej. Min fingerstilling er indtil videre helt normal, men jeg er meget bekymret for hastigheden hvormed det udvikler sig, og mine fremtidsudsigter. Er der noget man kan gøre for at udskyde, eller forebygge, udviklingen eller vil det med stor sandsynlig ende med operation?

Jeg gik desværre ind og så nogle online videoer af gener og aktuelle operationer, hvilket ikke så videre behageligt ud, så jeg vil selvfølgelig gerne gøre alt for at forebygge sygdommen.

Mvh

En Spørger

Dreng/mand, 54 år, 173 cm, 66 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære Spørger

Dupuytrens kontraktur eller kuskefingre er en arvelig lidelse, hvor man danner nogle ”strenge eller knuder” i underhuden. Lidelsen kan godt springe en generation eller flere over.

Nogle gange kan strengene godt ”ligne” senerne, da de ofte følger deres forløb, men de vokser aldrig sammen med senerne.

Hvorledes eller hvor hurtigt lidelsen udvikler sig, kan vi ikke styre. Nogle gange går det ”relativt hurtigt” mens det hos andre aldrig fører til betydende påvirkning af fingerstillingen.

Man kan prøve at lave noget udspænding af fingrene/hånden på daglig basis. Man kan måske forhale en evt. ”skrumpning” af strengene, men der er desværre ikke overbevisende resultater af dette.

Det behøver nu ikke nødvendigvis føre til ”voldsomme” operationer. Det er også er spørgsmål om at få behandlet lidelsen tidligt nok. Dog siger man som ”hovedregel” at man ikke behandler før den ”samlede strækkemangel” på alle fingrenes led udgør 30 grader.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johannsen

Speciallæge i Ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 19.04.2021

Annonce