Annonce

Hvad gør man ved natlige lægkramper?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har i mange år haft meget let til krampe i næsten alle muskler. I adskillige måneder har jeg været lidt plaget af krampe i benene om natten. Især i de seneste uger har det været meget slemt. Det er næsten alle muskler fra knæet og ned, der giver problemer. Kramperne er meget voldsomme og varer fra 1 til adskillige minutter. Og jeg får mellem 5 og 20 “anfald” pr nat.

Jeg har fysisk arbejde og der er ikke noget der har ændret sig, arbejdsmæssigt, i mange år.

Jeg har læst at det er en god ide at træne musklerne, men hvornår og hvordan? Jeg føler mig overbevist om, hvis jeg træner musklerne efter en arbejdsdag, så vil jeg da slet ikke få lukket et øje for krampesmerter?

Vh

En spørger

Dreng/mand, 53 år, 186 cm, 84 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger.

Desværre ved man ikke så meget om hvad der præcis udløser de natlige kramper i benene, og derfor er der heller ikke nogen sikker behandling af disse. Man kan læse om forskellige kosttilskud bl.a magnesium, men der er ikke bevist nogen sikker entydig effekt af dette. Der findes også forskellige præparater på recept, men deres virkning i forhold til evt. bivirkninger gør at man også skal være tilbageholdende med disse præparater.

De ret ubehagelige kramper som du oplever for tiden, vil med stor sandsynlighed aftage igen.

Måske får du en "overbelastning" af din muskulatur i forbindelse med dit fysiske arbejde? Har du evt. åreknuder som gør at du får lidt væskeophobning i benene i løbet af dagen?

Det er sjældent at kramperne har sammenhæng med anden sygdom, men måske bør du konsultere din læge og få en undersøgelse og få taget nogle blodprøver for at udelukke dette.

Egentlig træning tror jeg ikke vil hjælpe dig hvis du er fysisk aktiv på jobbet. Men, måske vil du have gavn af regelmæssig udspænding af musklerne på benene. Tal evt. med en fysioterapeut om vejledning i dette.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen,

Speciallæge i ortpædkirurgi

Sidst opdateret: 06.11.2018

Annonce