Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Muskelkramper

Kramper er en tilstand, hvor musklerne pludselig trækker sig sammen, uden man selv kan kontrollere det. Der findes forskellige typer af kramper, deriblandt feberkrampe (link), epileptiske krampeanfald (link) og affektkramper hos børn (link). Denne artikel omhandler udelukkende den mest almindelige form for kramper, nemlig muskelkramper.

Opdateret: 21. Juli 2015

Hvad er kramper generelt?

Kramper er en tilstand, hvor musklerne pludselig trækker sig sammen, uden man selv kan kontrollere det. Der findes forskellige typer af kramper, deriblandt feberkrampe, epileptiske krampeanfald og affektkramper hos børn. Denne artikel omhandler udelukkende den mest almindelige form for kramper, nemlig muskelkramper.

Hvad er symptomer på en muskelkrampe?

Muskelkramper er en pludselig sammentrækning af en eller flere muskler, der giver en mild-til-næsten-uudholdelig smerte. Der kan gå op til flere minutter, før musklen slapper af igen, og smerten forsvinder. Musklen kan dog stadig være øm efter denne oplevelse. Læggen og låret er to klassiske steder, hvor man kan opleve muskelkrampe.

Hvorfor får man muskelkrampe?

Man kender ikke den præcise årsag til, hvorfor muskelkramper opstår. Muskelkramper kommer dog oftere, hvis musklen er træt eller irriteret. Derfor kan hård træning, hvor man taber en masse væske og salt, hvilket kan irritere musklerne, undertiden lede til muskelkramper – hvorfor det ikke er ualmindeligt at se fodboldspillere falde om på banen med muskelkramper i benet.

Hvordan behandler man muskelkramper?

Selvom muskelkramper i sjældnere tilfælde kan dække over en medicinsk sygdom, er det for de allerfleste en ganske ufarlig tilstand, der går over af sig selv. Det kan dog stadig være en rigtig ubehagelig og smertefuld oplevelse.

For at forebygge muskelkramper er det vigtigt at lade musklerne få ro efter en hård træning samt sørge for at holde væskebalancen både under og efter træning. Husk at erstatte vand-, men også salttabet for eksempel med sportsdrikke.

Under selve krampeanfaldet kan man forsøge at udstrække musklen for at få den til at slappe af. Det kan også hjælpe at massere musklen for at lindre smerten.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons