Annonce

Kan man blive opereret for hjulben?

Spørgsmål

Hej Netdoktor,

Jeg er en ung kvinde på 21 som er temmelig hjulbenet. Jeg har været det siden jeg var barn, men har så vidt jeg ved aldrig fået tilbudt en behandling.

Nu er jeg 21 og er bange for min hjulbenethed bliver værre med årene (det synes jeg allerede lidt det er). Jeg oplever generelt ikke ubehag men hvis jeg går meget eller træner på fitness centeret kan jeg opleve smerte på specielt højre skinneben.

Jeg kunne godt tænke mig at få behandlet mine ben og har kunne læse mig frem til at det kræver en operation hos voksne. Overordnet set vil jeg gerne vide om sådan en operation sker med egenbetaling, og hvem jeg skal henvende mig til hvis jeg ønsker operationen.

På forhånd tak :)

En spørger

Pige/kvinde, 21 år, 170 cm, 59 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Du har ret i, at man teoretisk set, kan operere folk der er meget hjulbenet.

Der er flere årsager til at man kan blive hjulbenet, og dette skal man først og fremmest kigge på.

Men, man må forvente at du er færdig udvokset på nuværende tidspunkt.

Hvis man er meget hjulbenet, kan man godt blive mere hjulbenet med tiden. Man kan nemlig slide lidt på brusken på indersiden af knæet så man derved bliver mere hjulbenet.

Du skal vurderes hos en ortopædkirurg, og hvis det er udtalt med dine ben skal du have taget røntgenbilleder for at se om det både er din lårbensknogle og din skinnebensknogle der "buer".

Hvis det er så "alvorligt" med din hjulbenethed vil du måske blive tilbudt operation, hvor man retter dine knogler op. Metoden afhænger lidt af hvilke knogler der "buer". Men det vil tage en del tid og tålmodighed at komme igennem dette. Og man skal tænke sig godt om inden man opererer.

Hvis der er indikation for at tilbyde dig operation kan det gøres gennem det offentlige sygehusvæsen, og dermed gratis.

Du bliver nødt til at bede din læge om henvisning til en ortopædkirurgisk afdeling, hvor du kan få en vurdering og eventuel behandling.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen

Speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 26.08.2019

Annonce