Annonce

Hvorfor er min mave oppustet og larmende?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Hej, jeg har i længere tid haft problemer med oppustet mave og rumlen. Det startede for omkring 3 år siden, men er på det seneste blevet mere hyppigt.

Det drejer sig oftest om, at jeg om morgenen er meget oppustet/har kramper i nederste del af maven, hvor maven rumler meget højt. Dette kommer oftest også i løbet af dagen når jeg indtager mad, hvorefter maven igen bliver oppustet og rumler. Den eneste måde jeg kan komme af med det er ved at lave afføring, som oftest er meget højlydt grundet maven er oppustet. Jeg har prøvet alle mulige forskellige ting med min kost og motion osv., men intet lader til at virke...

Findes der noget en diagnose for denne slags eller noget medicin man kan bruge, da det er ved at plage min hverdag på et plan hvor jeg ikke længere føler jeg kan gå stille steder hen (som fx. skole), uden at have været på toilet op til flere gange?

Mvh En Spørger

Dreng/mand, 20 år, 188 cm, 80 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Du har en oppustet mave, der rumler og gør ondt med kramper. Du forsøger at komme det til livs ved at have flere afføringer.

Du har formentlig en tyktarm, der er overfyldt med afføring, hvor der bliver produceret meget luft, kort sagt det vi kalder en skjult forstoppelse.

Det drejer sig således om at komme frem til en tilstand, hvor der er mindre afføring i det daglige i tyktarmen.

I første omgang er det en god ide at rense lidt ud. Det gøres med Magnesia tabletter (afføringsmiddel) 2 tabletter aften og 2 tabletter næste morgen og ikke mere. Herefter skal kosten genopbygges ved hjælp af de officielle kostråd, hvor det især drejer sig om et få mange fibre (grønsager), Du skal drikke rigeligt med vand, kaffe og te i dagens løb. Der hører også motion med, 30 minutter daglig.

Måske skal du i starten også tage 1 eller 2 Magnesia om aftenen. Afføringen skal fortsat være formet.

Du kan læse mere om det i bogen ”Den skjulte forstoppelse – få styr på dine tarme”.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Dr.med., ph.d.

Speciallæge i mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 31.10.2022

Annonce