Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mave og tarm

En sund mave

Når maven er sund, er den fri for sygdom samtidig med, at man har det fysisk og psykisk godt. Maven er fysiologisk set et stort område, der omfatter bugvæggen, der dækker over bughulen. Her ligger den gennemgående mave-tarm-kanal, med tilslutning af leveren (galde) og bugspytkirtel (enzymer), som er nødvendige for fordøjelsen. Milten i venstre side har betydning for immun-apparatet


Opdateret: 12. September 2022

Når maven er sund, er den fri for sygdom samtidig med, at man har det fysisk og psykisk godt. Maven er anatomisk og fysiologisk set et stort område, der omfatter bugvæggen og med den gennemgående mave-tarm-kanal med tilslutning fra leveren (galde) og bugspytkirtel (enzymer), som er nødvendige for fordøjelsen. Milten i venstre side har betydning for immun-apparatet.

Hvad er en god mave?

Fornemmelsen i maven er stærkt knyttet til mad og drikke. er således et signal om, at man skal spise og drikke, og når man er blevet mæt, bliver man afslappet og godt tilpas. Så skal maven føles rolig.

Fordøjelsen af maden kræver jo også sin afslutning som afføring, så det hører med til den gode mave, at denne foregår daglig og er ubesværet (automatisk) med blød konsistens.

Desuden er maven jo hjemsted for følelser, idet der er en såkaldt hjerne-tarm-akse. Vi kan således få et sug i maven, når vi ser en person, vi er forelsket i. Modsat kan vi også få ondt i maven og måske , når vi bliver nervøse (eksamen) eller den kan gå helt i stå, når vi er ude at rejse.

[FirstInContentAdBox]

Hvad er en dårlig mave?

De fleste har formentlig oplevet ubehag og trykken i maven og almen utilpashed. Mere vedvarende kan der forekomme:

 • udspilet og

 • trykken/smerter inde under ribben eller nedenfor

 • krampe-tilfælde (kolik), måske om natten

 • svien bag brystbenet, , kvalme

 • dårlig ånde

 • tynd mave (afføring)

 • hård mave (afføring)

 • hyppig eller udsættende afføring

 • fornemmelse af eller blokering i maven eller dårlig tømning

 • ildelugtende tarmluft eller afføring

 • usund hud og udseende

 • influenza-lignende tilfælde, 1-2 dage.

Den enkelte kan imidlertid ikke selv vide, hvilket organ symptomerne egentlig kommer fra - dertil er den nervemæssige registrering, vi er udstyret med, for dårlig. Således kan for eksempel ondt i toppen af maven mellem ribbenene, stamme fra mavesækken eller fra tyktarmen eller bugspytkirtlen.

Hvorfor får man dårlig mave?

De fleste af generne skyldes ofte forstyrrelser i funktionen af mave-tarm-kanalen for eksempel dårlig fordøjelse (dyspepsi) eller . Allerede fra barne- og ungdomsårene kan man bygge op til en dårlig mave ved ikke at passe måltiderne og samtidig sløse med kosten og bevæge sig alt for lidt.

Samtidig lægger vores almindelige samfundsliv mange hindringer i vejen for at kunne gå på WC, når trangen melder sig, og trangen bliver derfor undertrykt (tænk for eksempel på buschaufføren, foredragsholderen, kirurgen og kassedamen). Resultatet er, at signalet (trangen) efterhånden udebliver, og man vænner sig til at gå ud på toilettet på et mere praktisk tidspunkt - for eksempel om morgenen.

Symptomerne kan dog også forekomme ved betændelser i spiserør eller mavesæk eller ved sår i tolvfingertarmen eller mavesækken (sjældent cancer). Der kan også være tale om lidelser i tyk- eller endetarmen - for eksempel betændelser (divertikulitis, , og sjældnere cancer).

[SecondInContentAdBox]

Faresignaler og undersøgelser

Man skal være opmærksom på opkastninger, eventuelt med blod, vægttab, blod i afføringen eller hvis de ovenfor listede symptomer varer ved i længere tid. Det bør medføre blodprøver og kikkertundersøgelser af mave-tarm-kanalen (, sigmoideoskopi eller koloskopi), eventuelt også - eller af de tilstødende organer, lever og bugspytkirtel. En røntgenundersøgelse kan være nødvendig, hvis tyktarmen er særlig lang (colon elongatum).

Der er undersøgelser, der tyder på, at funktions-forstyrrelserne i tarmen kan have en fælles årsag. Bag irritabel tyktarm kan således ligge en skjult forstoppelse, der kan påvises ved en særlig røntgenundersøgelse, hvor man måler igennem tyktarmen og samtidig vurderer dens indhold af ophobet afføring.

Hvordan får man en sund mave?

Vores legeme fra urtiden er på ingen måde udviklet videre svarende til de meget store ændringer, der er foregået i omgivelserne og dermed levevilkårene. Vi er altså fortsat mest beregnet til urkost og bevægelse. Urkosten bestod af magre pattedyr, fisk, nødder, rod- og bælgfrugter, og de nuværende kostråd stammer herfra. Derfor bør man:

 • efterleve (fiberrig, fedtfattig kost)

 • spise tre hovedmåltider hver dag og tre mellemmåltider (for eksempel vand og frugt)

 • drikke hver time (vand, kaffe, the, juice, undgå søde drikke)

 • dyrke motion en halv time hver dag, så som konditions- og styrketræning, uanset alder eller køn

 • undgå større indtagelse af alkohol (vin, øl, m.v.) samt tobak

Undersøgelser har vist, at en øget daglig indtagelse af frugt og grønt virker forebyggende på forekomsten af polypper og cancer i tyktarmen blandet andet ved at gøre hurtigere. Hvis der er overvægt, vil det desuden virke som en slankekur.

Sådan føles en sund mave

Karakteristika ved en sund mave er som følger:

 • Den er ikke oppustet eller udspilet.

 • Man har ikke ondt i maven.

 • Man har trang til daglig afføring, der fungerer automatisk.

 • Man føler sig godt tilpas.

Hvis man har pådraget sig en usund mave, kan det i nogle tilfælde være en god idé populært sagt at begynde forfra - det vil sige rense tarmen ud enten med afføringsmidler eller ved en . Så er den velforberedt til at gå i gang med den genoptræning af tarmens funktion, der i realiteten er tale om.

Samtidig skal man følge sin biologi så meget som muligt ved ikke at undertrykke naturlige reflekser men tværtimod efterkomme trangen til både at spise og gå på toilettet.

Hvis ikke det lykkes, vil der være grund til samtidig at give såkaldt peristaltikfremmende medicin, der må udskives af en læge. Et sådant middel virker fremmende på motorikken lige fra spiserøret til endetarmen, og vil således også være med til at lette hele funktionen.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.