Annonce

Er psykopati arveligt?

Spørgsmål

Hej Netdoktor

Jeg har gået med nogle store bekymringer på det seneste. Jeg har været sammen med min kæreste i 2 år, og jeg ved at det er ham, jeg skal tilbringe mit liv med og stifte familie med. Han er meget kærlig og omsorgsfuld, men det er dele af hans familie ikke.

Hans far er formegentlig psykopat og ligeledes er hans bror. For nogle måneder siden slog en frygtelig tanke mig. Jeg har hørt at psykopati i høj grad er arveligt, og nu sidder jeg med en frygtelig følelse i kroppen:

Hvad med vores børn?

Kan psykopati springe et led over og komme til udtryk hos vores børn, når min svigerfar er psykopat?

Jeg håber meget på at få svar, da jeg føler mig alene om tankerne, da jeg ikke ved hvem jeg kan tale med om det.

Hilsen en spørger

Pige/kvinde, 27 år, 179 cm, 64 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Tak for din mail i hvilken du fortæller om din kæreste og hans familie. Du mener at hans far og bror begge er psykopater. Da du har hørt, at psykopati er arveligt, spørger du til de arvelige elementer og risikoen for de børn, som du og din kæreste evt måtte få.

For det første vil jeg sige, at man skal være endog meget forsigtig med at lave diagnostiske vurderinger af sine venner og (sviger-)familie - og i øvrigt huske på, at diagnosticering er personlighedsforstyrrelser og andre psykiske lidelser, er en ret omfattende proces, der foretages af speciallæger og specialuddannede psykologer.

For det andet må man konkludere, at de genetiske forhold fsv angår personlighedsforstyrrelser ikke er tilstrækkelig klarlagt. Psykopati - der rettelig betegnes dyssocial personlighedsstruktur - er en personlighedsforstyrrelse og formentligt resultatet af både genetiske faktorer og opvækst- og miljømæssige forhold.

I 2014 udgav forskerne Thompsom, Ramos og Willett en artikel i det videnskabelige tidsskrift Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics (se: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/jcpt.12182).

Artiklen er svært tilgængelig men konkluderer, at udviklingen af psykopati i høj grad er betinget af gener, men (og dette men er vigtigt) at også miljømæssige faktorer spiller en rolle. Her forstås miljømæssige faktorer ikke som forurening, kvalitet af vand m.v., men de vilkår, som barnet vokser op under og forældrenes evne til omsorg. Da udviklingen af psykopati er betinget af flere faktorer, kan man ikke endegyldigt udtale sig om, i hvor høj grad genetiske forhold spiller ind.

Hvorom alting er, så synes jeg, at du skal ligge dine bekymringer fra dig. Når du er sikker på, at din kæreste er den mand, der skal være far til dine børn, så må du stole på det og så gøre det så godt du overhovedet kan, når du med tiden får børn.

Med ønsket om alt godt fremover

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 02.05.2018

Annonce