Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Depression

Depression: Hvordan kan jeg hjælpe?

Det er svært at være deprimeret, men man kommer ikke uden om, at det også kan være hårdt for de pårørende. Hvordan skal man tackle depressionen? Her gives nogle råd, der måske kan gøre det lidt lettere både for den syge og for den pårørende.


Opdateret den: 23. Maj 2024

Hvordan kan jeg hjælpe?

Det er svært at være deprimeret, men man kommer ikke uden om, at det også kan være hårdt for de pårørende. Hvordan skal man tackle depressionen? Hvad skal man sige til den deprimeredes klager? Kan man gøre noget for at lindre lidelsen?

Spørgsmålene er mange. I det følgende vil blive gennemgået nogle råd, der måske kan gøre det lidt lettere både for den syge og for den pårørende. De helt specielle ting, der gør sig gældende i parforholdet, hvis den ene har en depression, er omtalt her .

 1. Husk hele tiden på at depression er en sygdom og ikke et spørgsmål om slap karakter. Din kæreste/ven/familiemedlem har ikke valgt, at det skal være sådan. En depression er en lige så reel sygdom som et brækket ben. Man kan faktisk måle den på scanningsbilleder af hjernen.

 2. Husk hele tiden på, at depression er en sygdom, man som regel bliver rask fra igen. Bevar optimismen. Det betyder meget for den, der er ramt af depression at kunne mærke, at du ikke har givet op.

 3. Forsøg at aflaste den syge. Acceptér, at der er ting, man ikke kan tage sig sammen til, når man har en depression. Tag opvasken, gå tur med børnene, eller hvad der nu kan aflaste. Du ville heller ikke bede en med et brækket ben om at løbe en tur.

 4. Giv ikke gode råd, men tilbyd i stedet praktisk hjælp.

 5. Undlad at sige ting som: "Du skal bare tænke positivt" eller "Du skal bare tage dig sammen, så skal det hele nok gå". For det er lige præcis det, den syge ikke kan. Sig heller ikke: "Hvordan kan du hænge sådan med næbbet, når du har sådan nogle dejlige børn?" For måske spørger vedkommende netop sig selv om det, og bebrejder sig selv for sin tilstand.

 6. Undlad at bagatellisere problemerne. Det gør kun det hele værre, hvis du siger "Det er ikke så slemt", når det netop er det, personen føler. Det giver en følelse af at være alene om problemerne. Lyt, men giv også noget modspil, hvis du føler, den syge ser for sort på tingene. Husk på, at vedkommendes syn er farvet af depressionen.

 7. Hjælp den syge person med at komme i behandling, og støt dem i at fortsætte, hvad enten det drejer sig om samtaler eller medicin. Begge dele kan have bivirkninger og kræve noget af dem.

 8. Gå med til lægen eller behandleren. Det kan være svært at huske at få svar på alle spørgsmålene. Husk selv at få den information, du har brug for.

 9. Sæt dig ind i symptomerne og behandlingen. Specielt visse af bivirkningerne ved medicinen kan være meget generende.

 10. Depression og den medicin, man bruger til behandlingen, kan nedsætte sexlysten gevaldigt, men din kæreste kan stadig godt have brug for at føle sig elsket. Vær omhyggelig med at give små opmærksomheder, som viser, at du tænker på og holder af din kæreste.

 11. Undlad at tage større beslutninger, der involverer den syge, mens sygdommen står på. Det kan for eksempel være beslutninger angående parforholdet eller arbejde. Dette er meget vigtigt. Når den syge person er blevet rask, kan det meget vel være, at de ser helt anderledes på det. Af samme grund bør du også prøve at undgå, at vedkommende selv tager store beslutninger, mens sygdommen står på.

 12. Acceptér hvis den person, der er syg ikke orker at gå ud eller har mest lyst til at isolere sig fra omverdenen. Det er normalt at have det sådan, når depressionen er værst. Det betyder ikke, at du også skal isolere dig. Gå ud, vær sammen med dine venner og familie. På den måde kan du lade op og være noget for den syge igen.

 13. Støt den syge i at spise sundt (fiskeolier) og i at dyrke motion. Begge dele hjælper i kampen mod depression.

Har du brug for mere rådgivning, kan du kontakte Psykiatrifondens rådgivningstilbud, som også er for pårørende. Læs mere om det her

Du kan også læse mere i bogen ”Hvad er depression?” fra FADLs forlag. Bogen er skrevet af Poul Videbech og udkom i 2020.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.