Annonce

Sertralin, alkohol og graviditet.

Spørgsmål

Hej

Jeg har lidt af angst siden jeg var barn. Angsten kommer i perioder, som typisk varer et par uger. Disse perioder optræder sporadisk. I forbindelse med min seneste angstperiode har perioden være meget længere end normalt, og angsten har nu været i snart 2 måneder. I denne forbindelse har jeg fået en anbefaling fra min egen læge om at tage sertralin. I denne forbindelse har jeg nogle spørgsmål.

  1. Dette første spørgsmål er nok en smule uetisk i forhold til jeres faglighed, men jeg stiller det alligevel. I indlægssedlen til Sertralin står der at man ikke bør indtage alkohol når man benytter denne medicintype. Jeg holder af at drikke et glas vin engang imellem og må indrømme at det skræmmer mig ikke længere at kunne gøre hvad jeg har lyst til med mit liv og træffe mine egne valg. Er det fuldstændig udelukket at indtage alkohol i forbindelse med denne medicin?
  2. Jeg planlægger inden længe at blive gravid. Min egen læge har sagt at der intet problamtisk er ved at tage sertralin i forbindelse med graviditet og amning. Men efter at have læst indlægssedlen er jeg kommet i tvivl. Hvad er jeres erfaringern med denne kombination af graviditet og indtag af sertralin?

Venlig Hilsen

En spørger

Pige/kvinde, 28 år, 172 cm, 70 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger:

Tak for din mail i hvilken du fortæller om en længerevarende angsttilstand for hvilken du har talt med din praktiserende læge om mulighed sertralinbehandling.

Du har læst indlægssedlen om sertralin af hvilken det fremgår, at man ikke bør indtage alkohol når man indtager den slags medicin og spørger nu, om det er helt udelukket. Derudover spørger du om muligheden for at gennemføre graviditet under sertralinbehandling.

Uanset om man har angst eller ej, er det aldrig en god ide at drikke mere end 5 genstande ad gangen og anbefalingerne er jo max 7 genstande om ugen til kvinder, og max 14 til mænd. Alkohol kan være destabiliserende på den sjælelige tilstand, men der er ikke nogen indbygget antabus-effekt i sertralin, så du kan med sindsro drikke et glas vin en gang imellem.

Når det handler om graviditet og sertralin-behandling, så er området ikke belyst fuldstændigt rent forskningsmæssigt. Man kan dog godt gennemføre graviditet selvom man er i sertralinbehandling, men det forudsætter dog kyndig rådgivning idet der er flere forhold man skal gøre sig klart inden graviditet hvis man er i sertralinbehandling. Din praktiserende læge kan måske rådgive dig eller henvise til specialist indenfor området. Når det handler om amning, så har man målt koncentrationen af medicin i modermælken, og fundet niveauer på 2-3% af det niveau som man finder i moderen, hvilket formentligt betyder, at det er helt uden betydning for barnet om en ammende mor kvinde er i sertralinbehandling.

Held og lykke med angstbehandlingen - drik nu ikke for meget, og held og lykke med graviditeten når du kommer dertil.

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 23.03.2019

Annonce