Annonce

Er min mands udløsning årsag til mine lugtgener?

Spørgsmål

Hej Netdoktor :-)

Mit spørgsmål omhandler lugtgener fra mit underliv efter sex - efter min mand er kommet inde i mig.

For et år siden fik jeg sat en jaydess spiral op i min livmoder. Jeg har længe fået p-piller, men pga. migræne, mente min læge at det kunne gavne mig med en hormon spiral. Jeg har været kærester med min mand i ca. 8 år og vi har ingen børn.

Min mand er først begyndt at få udløsning inde i mig, efter jeg fik spiralen. Og ca. et halvt år efter (kan ikke huske det præcis), er jeg begyndt at lugte fiskeagtigt dernede efter sex.

Lugten er ret slem synes jeg selv, men min mand siger han ikke har lagt mærke til det.

Grundet manglende overskud går jeg kun i bad ca. 2 gange om ugen (sådan har det altid været) og lugten fortsætter som regel indtil jeg har været i bad.

Jeg kan lugte det, når jeg går på wc. En enkelt gang har jeg oplevet at kunne lugte det hvor jeg sad i sofaen i alm. skrædderstilling.

Jeg synes det er lidt mystisk at lugten ikke begyndte med det samme, efter min mand begyndte at komme inde i mig, men at det først er efter et stykke (efter jeg fik spiralen), hvor vi har jævnligt sex, at lugten er begyndt?

Jeg kan forstå at lugten er meget normal, når mandens basiske sæd mødes med kvindens sure sekret.

Men kan det godt passe at lugten varer ved i måske 3-4 dage?

Og at det først er efter ca. 1/2 år med jævnlig sex (efter spiralen), hvor min mand er kommet inde i mig, at lugten er begyndt?

Og så også at det kan være så slemt som jeg nævner? Eller skal jeg være bekymret for nogle bakterielle sygdomme?

Kan jeg gøre noget for at mindske lugten?

Mange hilsner

en spørger

Pige/kvinde, 26 år, 176 cm, 98 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære spørger

Din beskrivelse af dine symptomer giver mig det indtryk, at du har "læst godt og grundigt på lektien”. Nu vil du også gerne have min vurdering. Det skal du få.

Tilstanden - for det er ikke nogen sygdom - kaldes bakteriel vaginose og skyldes en forskydning i den sædvanlige og normale flora af mikroorganismer i skedens sekret fra en dominans af mælkesyrebakterier til en øget andel af såkaldt anaerobe bakterier af blandt andet typen Garderella vaginalis.

I din alder oplever op mod halvdelen af alle kvinder en gang imellem symptomer på bakteriel vaginose i form af tyndt, ildelugtede (fiskelugt) udflåd, som varierer fra tid til anden. Det er især de seksuelt aktive, der oplever det. Og det gælder både kvinder med mænd - men også kvinder med kvinder.

Hvorfor? - ved det ikke!

Det er rigtigt, at ildelugten bliver tydelig efter ubeskyttet samleje, og det er rigtigt, at det normalt sure kvindesekret skifter karakter ved kontakt med mandens basiske sæd. Og så opstår den karakteristiske og ikke særligt behagelige fiskelugt, som godt kan holde sig nogle dage, til kvindens egne mælkesyrebakterier tager over igen.

Overdrevent vaskeri og skylleri kan gøre ondt værre.

Det er også rigtigt, at vaginose opstår hyppigere hos kvinder der har spiral. Spiralsnoren virker måske tiltrækkende for anaerobe mikroorganismer. Men det betyder ikke noget for sikkerhed eller sundhed.

Godt nok, at din mand ikke mærker noget. Det er sikkert rigtigt. Det er en kendt sag og erfaring, at egen lugt går stærkere igennem end andres.

Men hvad skal du gøre? Måske ingenting. Måske prøve kondom en tid - især op mod menstruation - om ikke andet så for at se, om lugten forsvinder.

Noget andet er, hvis lugten og udflåddet øges og varer ved. Så kan du tale med læge om at få en kur med tabletter (tre dage) eller creme til skeden. Så går det over.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 18.01.2018

Annonce