Annonce

Konstant blærebetændelse. Hvad skal jeg gøre?

Spørgsmål

Hej!

Jeg er en meget fortvivlet ung kvinde på 25 år, som døjer med blærebetændelse symptomer (også honeymoon cystitis) efter sex - jeg er nået til det punkt hvor jeg slet ikke magter at have sex, da jeg har flere dage efter samlejet, har ondt, trykkende, sammentrækninger, kilden, ubehag varm følelse i underlivet og ikke mindst en kæmpe tissetrang - det ender altid med at jeg har blod i min urin og jeg er på randen af gråd.

Synes det er rigtig træls når det gå udover mit arbejde, da jeg ikke kan fokusere, da trangen og ubehaget hele tiden er der.

Jeg har været til lægen flere gange de følgende måneder, og nu er det ved at være pinligt – det er ikke klamydia eller lign. Kønssygdomme eller for den sags skyld blærebetændelse. Jeg har både været sammen med nogle fyre uden kondom og med kondom – hvilket stadig er sket det samme efterfølgende.

Jeg spiser tranebærspiller, får vasket fyren og mig selv inden sex, tisset efter sex – nogle gange vasket med vand efterfølgende og intet hjælper på problemet. Jeg har selv tjekket om jeg har været våd nok de gange under samlejet, og der er ingen problemer.

Jeg er begyndt at holde mig så meget som muligt, så jeg er sikker på, at jeg får tømt blæren – jeg er blevet virkelig bange for at tisse forkert nu, og jeg er træt af at have en form for angst hver gang jeg skal på toilettet. Jeg ved når jeg kan mærke en kilden følelse efter jeg har tisset at jeg får mine symptomer igen, og det er virkelig frustrerende.

Det skal siges at jeg er kommet ud af et langt fast forhold på 7 år i oktober 2017, og nu har jeg haft skiftende partner de sidste 4 måneder men det er kun for de sidste 2½ måned som har forvoldt mig problemer med mit underliv.

Min egen læge siger at der ikke er noget at gøre, men der må være noget galt siden jeg ikke kan have et normalt sexliv, og specielt nu hvor jeg har mødt en sød fyr. Jeg er begyndt at cykle en del mountain bike fra februar af, men det burde ikke være det som gør jeg får det som jeg gør?

Kan du/I hjælpe mig?

Med venlig hilsen Hende den fortvivlede

Pige/kvinde, 25 år, 166 cm, 70 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære “fortvivlede”.

Jeg forstår godt, at du efterhånden er ved at gå ud af dit gode skind. Pinagtigt. Panik.

Men jeg tror, du kan få det godt, hvis du prøver at glemme dit underliv og din tissetrang for en tid, og i stedet for giver dig lov til at kikke lidt på dig selv og dit liv, som det nu er lige nu - på godt og ondt.

Jeg kender dig jo ikke, men din historie har jeg hørt mange gange før. Ligegyldigt hvad og hvem, der var skyld i bruddet med din kæreste gennem 7 år - hele dit voksenliv - så koster det utrolig mange kræfter og resourcer. Og du har kørt løs med mountain bike og skiftende fyre - med og uden - og værre og værre er det gået!

Du trænger til ro i dit liv og i dit underliv.

Jamen, hvad så med den søde fyr, vil du spørge. Så smutter han vel også?

Ja, måske, og så kommer der én til, kan du være sikker på. Men hvis du er rigtig glad for ham, så hold fast i ham. Fortæl ham - udramatisk - om hvordan du har det, og at du ikke er til samleje lige nu. Det betyder jo ikke, at I ikke kan kysse og kæle. Det betyder bare, at du bestemmer farten - og holder igen. Og igen. Og igen!

Om et par måneder er du klar igen. Det er helt sikkert.

Måske skulle du benytte lejligheden til at tale med din læge endnu en gang, for jeg kan ikke rigtig lide, at du skriver, at der er blod i urinen. Bliv undersøgt igen eller bed om henvisning til gynækolog.

Tiden og forvisningen om, at du ikke fejler noget, vil hele de sidste sår. med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen,

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 15.06.2018

Annonce