Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nyretal

Nyretal dækker over de blodprøver, der bruges til at vurdere nyrernes funktion. De to mest almindelige nyretal er kreatinin og karbamid. De udskilles i urinen gennem nyrerne og giver et groft skøn over, hvor godt nyrerne fungerer.


Opdateret: 21. Juli 2015

Hvad er nyretal?

Ordet "nyretal" dækker over de blodprøver, der bruges til at vurdere nyrernes funktion. De to mest almindelige nyretal er kreatinin og karbamid.

Begge stoffer udskilles i urinen gennem nyrerne og giver et groft skøn over, hvor godt nyrerne fungerer. Nyretallene måles i mange forskellige situationer, eksempelvis før behandling med lægemidler, der udskilles gennem nyrerne, og ved kontrol af kroniske sygdomme i nyrerne.

Man skal dog være opmærksom på, at blodprøvetallene kan påvirkes af andre forhold end blot nyrerne, så derfor skal de altid ses i forbindelse med den specifikke situation.

Kreatinin

Kreatinin er et affaldsstof, der dannes, når stoffet kreatininfosfat nedbrydes i muskler. Fra musklerne kommer kreatininen ud i blodet, og herefter sørger nyrerne for at fjerne kreatininen ved at filtrere det fra blodet og danne urin.

Hvis nyrerne ikke fungerer optimalt, kan de opføre sig som et stoppet kaffefilter. Det betyder, at kreatininen bliver tilbageholdt i blodet i stedet for at komme ud i urinen, og blodprøve-tallet stiger.

På denne måde afspejler kreatinintallet nyrernes evne til at filtrere blodet. Det er dog ikke kun nyrerne, der har indflydelse på, hvor meget kreatinin man har i blodet.

Da kreatinin kommer fra musklerne, afhænger værdien også af muskelmassen og stiger derfor, hvis eksempelvis en stor del af en muskel nedbrydes. Normalværdien er 60-105 µmol/L for mænd og 45-90 µmol/L for kvinder – intervallet kan dog variere fra laboratorium til laboratorium.

Karbamid

Karbamid kaldes også urinstof og er et affaldsstof ligesom kreatinin. Det dannes i leveren ved nedbrydning af proteiner, men det udskilles fra kroppen på samme måde som kreatinin – nemlig gennem nyrerne i urinen.

Også karbamid-tallet påvirkes af flere forskellige faktorer; en høj værdi kan skyldes dårlig funktion i nyrerne, men også en høj indtagelse af proteiner eller at mange proteiner nedbrydes. Normalværdien afhænger af køn, alder og eventuel graviditet.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.